Představuje to více než 80 procent sumy, která je nutná pro odlití a zavěšení zvonů na místo, kde chybějí už sedmdesát let.

„Podle projektu potřebujeme 8,5 milionu korun," potvrdil Emil Soukup z plzeňské diecéze. Kromě obyčejných lidí, kteří přispívají do kasiček v kavárnách CrossCafé, na zvony přispěly i všechny čtyři velké obvody. Deset tisíc korun přidal centrální obvod, patnáct Doubravka a Slovany přispěly čtyřiceti tisíci Kč.

Nejvíce se plácl přes kapsu první plzeňský obvod, na zvony věnoval tři sta tisíc korun a zároveň vyhlásil výtvarnou soutěž pro děti. „Vítězové budou mít své jméno na největším zvonu – Bartoloměji," řekl starosta Lochotína Miroslav Brabec.

V současné době už jsou odlity dva zvony – Jan a Marie, které mohou lidé vidět od loňského podzimu na náměstí Republiky. Dochovaný zvon Prokop z roku 1835 a zvon Anna z roku 1994 tak čekají už jen na Hroznatu a Bartoloměje. „Nyní probíhají práce na formě pro Hroznatu. Odlit by měl být během dubna," připomněl farář sv. Bartoloměje Emil Soukup s tím, že do 12. května bude tento zvon pověšen k Janovi a Marii na konstrukci.

Největší ze zvonů bude odlit až na podzim a ve chvíli, kdy dorazí do Plzně, budou všechny čtyři nové zvony vyzvednuty na zvonici. Mělo by to být během listopadu. Ze zvonice ale zmizí Anna, ve věži jich zůstane pět.

V létě se na věž nedostanete

Celkem už se díky sbírce prodalo více než 200 certifikátů. Všichni jeho držitelé mají právo na odlití jména na některém ze čtyř zvonů.

„Máme čtyři certifikáty na odlití jména. Vybrali jsme čtyři osobnosti, které se významně zapsaly nejen do dějin našeho obvodu. Je to brigádní generál Miroslav Štandera, cestovatel Miroslav Zikmund, politický vězeň Jiří Světlík a básník Josef Hrubý," uvedl starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS).
Jméno obvodu na zvonu má slíbena i trojka výměnou za dlouhodobý zábor pozemku na náměstí na konstrukci, kde jsou zvony vystaveny.

Zda bude trvale zaznamenán i čtvrtý obvod, není jisté. Pro instituce se limit pro odlití jména zvýšil z 10 na 50 tisíc korun, což Doubravka se svým 15tisícovým příspěvkem nesplňuje. Vedení obvodu proto hrozí stornem svého daru.

Na zvonu Marii je jen jedno jméno, dárce, který zaplatil celý zvon, tam nechal odlít jméno své zemřelé manželky. Zvon Jan se může pyšnit padesátkou jmen, na Hroznatovi bude zvěčněno cca 140 jmen. U Bartoloměje, který je největší, se počítá až s dvěma stovkami zaznamenaných dárců.

Třebaže lochotínský obvod přispěl největší částkou, jeho jméno budeme na zvonu hledat marně. Radnice přišla s výtvarnou soutěží pro děti z mateřských škol a žáků 1.-5. třídy. Každé dítě navštěvující některou z 18 lochotínských škol a školek může namalovat obrázek na téma Nové zvony pro chrám sv. Bartoloměje. „Zapojit se může 1561 dětí z mateřinek a 2179 dětí z prvního stupně ZŚ," vypočítal místostarosta prvního obvodu Jiří Uhlík.

Každá škola ze svých obrázků vybere dvacet a ty pošle odborné komisi, v níž usedne malířka Dana Raunerová, akademický malíř Jaroslav Šindelář, grafik a designér Karel Syka a pedagog a malíř Jaroslav Zapletal. „Ti nejlepší z každé školy dostanou odměnou certifikát na odlití svého jména," dodal starosta Miroslav Brabec. O vítězi bude jasno do konce školního roku, nejlepší díla budou vystavena v chrámu sv. Bartoloměje.

Kvůli úpravě zvonice se zřejmě už v květnu zavře věž katedrály sv. Bartoloměje pro veřejnost. „Je nutné upravit zvonovou stolici. Zvony budou v místech, kudy dnes lidé chodí na věž," vysvětluje farář Emil Soukup. Zvony se poprvé rozezní až 17. ledna při slavnostním zahájení projektu Evropské hlavní město kultury 2015.