„Padáme, hlavně když se učíme něco nového. To máme strach, ale jenom trochu," shodla se děvčata závodící za plzeňský klub, jež se v sobotu zúčastnila Velké ceny města Plzně v krasobruslení, a to v kategorii nejmladších žaček.

Zatímco devítiletou Lucii a její stejně starou kamarádku Denisu přivedli ke sportu sourozenci, Kristýnu její babička. „Nejdřív trénovala bratra, toho to moc nebavilo, takže dokopala mě. Já jsem to zkusila a mně se to začalo hodně líbit," řekla s úsměvem desetiletá dívka.

Co je na krasobruslení vlastně nejzábavnější? Jednoznačně závody, potvrzují malé sportovkyně. „Soutěžíme mezi sebou, ale taky se povzbuzujeme. A můžeme se tam potkat s dalšíma holkama, které nejsou z Plzně," uvedla Denisa. Jako nejlepší recept na úspěšnou jízdu, která v kategorii nejmladších žaček trvala dvě a půl minuty, je zahodit trému. „Nervozita vůbec nepomáhá. Důležité je taky být zpevněná a mít dobrý odraz," myslí si Lucie. Samozřejmostí je také pravidelně a poctivě trénovat.

Na sobotu se tedy všechny tři poctivě připravovaly. Lucie ale měla situaci trochu ztíženou. „Byla jsem měsíc nemocná, takže jsem teď bruslila jenom týden. Ale nakonec to dopadlo docela dobře," zhodnotila svůj výkon, když skončila na 19. místě. Trochu smutně působila Kristýna, jež obsadila 24. příčku: „Docela to ušlo, ale spadla jsem v kombinaci axla s rittbergerem. Rozhodčí mi strhli body i za další drobnosti." Naopak spokojená se svou jízdou byla poslední z trojice plzeňských krasobruslařek Denisa, která získala 21. pozici: „Jela jsem lépe než minule."

Dívky mají jasno také v tom, že se chtějí ve své disciplíně stále zlepšovat. Plánují se naučit co nejvíce dvojitých skoků. Inspirací a vzorem je pro ně především Jiří Bělohradský. „Tomu fandím a koukám na něj v televizi, když dávají nějaké přenosy. Pak se mi ještě líbí Javier Fernandez," doplnila Denisa.