Se svými bonsajemi do areálu zámku dorazil i 40letý Martin Ašenbrenner z Českých Budějovic. „Na výstavu jezdím pravidelně. Letos tady i předvádím zasazování doplňkových květin. Pokud by někdo chtěl pěstovat bonsaje, je lepší začít právě s doplňkovými rostlinami," vysvětlil Ašenbrenner, který se o bonsaje zajímá od svých 15 let. „Kamarád tenkrát našel knihu o bonsajích, tak jsme si v lese vyrýpli několik stromků a začali. Nedopadlo to dobře, tak jsem knihu pořádně pročetl a od té doby se daří," řekl pěstitel, který sbíral jeden rok zkušenosti přímo v Japonsku. „Byl tam kolega, chtěl jsem jet také, tak mi řekl´, ať se naučím japonsky a vyrazím. Japonsky jsem se moc nenaučil, ale vyrazil jsem," vyprávěl Ašenbrenner.

Na zámku ale nebyly k vidění jen bonsaje. Návštěvníci zde našli také kameny suiseki, ukázky japonské kaligrafie, origami nebo japonské meče.

Právě výrobou japonských mečů se zabývá 42letý Pavel Bolf, který na zámek v Merklíně přivezl několik mečů ukázat. „Vše pro mne začalo ještě na škole v technickém kroužku. Všichni dělali ptačí budky a já vrhací nože," usmíval se při vyprávění Bolf. Výrobou mečů na zakázku se zabývá od roku 2000. „Od té doby se touto prací živím. Je mi zároveň i koníčkem, jak by to mělo být. Meče vyrábím tradiční technologií. Většinou jde o japonské meče, dělám ale i evropské nebo nože," řekl Bolf, jehož meče našly své majitele i v Rusku, Finsku nebo Austrálii. „Pravidelnými zákazníky jsou ale Češi a Slováci," dodal. Součástí výstavy byla i ukázka japonských mečů.

Zájemci si přímo na zahradě zámku mohli koupit bonsaje, nářadí pro jejich pěstování i speciální květináče. Některé z vystavených bonsají se prodaly v aukci.