V pondělí bylo jedenáct legend fotbalové Plzně minulých let pozváno na radnici. Tři muži se omluvili, osm  jich ale do salonku v prvním patře na pozvání radní pro sport Ireny Rottové dorazilo.

Za stolem si tak všichni mohli vzpomenout na památné vystoupení  tehdejšího reprezentačního benjamínka Jiřího Sloupa na slavném San Siru v osmdesátých letech 20. století ozdobeném dvěma trefami. Praví kanonýři – Ivan Bican a Jiří Lopata –  mohli připomenout své památné trefy. Ivan Bican pokořil v roce 1971 v pohárovém zápase v Mnichově skvělého Seppa Maiera, na postup přes bavorský velkoklub to ale nakonec nestačilo. Jiří Lopata zase na začátku šedesátých let dokázal v jediném ligovém ročníku nastřílet neuvěřitelných 25 branek. „Doteď nikdo z viktoriánů nedokázal tento letitý rekord překonat,“ líčí František Novotný, organizátor akce ze Staré gardy plzeňské Viktorie.

Pozvané legendy byly vynikajícími fotbalisty, současných úspěchů Viktorie ale nedosáhly. Plzeňská Viktoria (Škodovka) se většinou potácela mezi první a druhou ligou. Právě kanonýr Lopata z deseti odehraných let v Plzni působil v první lize pouze dva roky.

Současné hvězdné pěchotě kolem kapitána Horvátha ale jejich tažení pohárovou Evropou nezávidí. „Ne, to ne. Přeju jim to, dělají mi radost. Je to nepředstavitelný úspěch a taky velké potěšení,“ raduje se Lopata. Na novém stadionu zhlédl vystoupení Plzně proti Schalke 04, které nakonec působení Viktorie zastavilo. „I s ohledem na výsledek odvety je škoda, že jsme první zápas v Plzni nevyhráli. Šancí jsme měli dost,“ dodává.

Ivan Bican zase vyzdvihuje rekonstruovaný fotbalový stánek ve Štruncových sadech. „Je opravdu krásný. Jsem rád, že jsem se toho dožil,“ těší internacionála, který si považuje i pozvání na radnici. „Bylo to příjemné, neformální setkání. Být mezi těmito lidmi znamená i to, že jsme něco dokázali.“