Je krátce před devátou hodinou ranní a pětice mužů v gumových kabátech se namáhavě brodí blátem a kalnou vodou a tlačí před sebou loďku, do které podběráky házejí kapry. Ti se ve vodě mrskají a špinavá voda cáká ven až na jejich lovce. „Á," volá jeden z rybářů a velká ryba už se třepe v jeho síti. Okolo brodících se mužů se na hladině dělají temná černá kola.

U hráze jsou ve vodě postavené černé gumové kádě, do kterých se kapři po prohlédnutí překládají. Rybáři mají na rukou svítivě oranžové rukavice, které kontrastují s jinak tmavými a šedivými barvami. „Třídí se ti kapři nebo ne?" ptá se jeden z rybářů.

Kousek od kádí stojí modrý nákladní automobil, do něhož budou ryby překládány. A na lávce nad propustí přihlíží několik Plzeňanů, kteří se na výlov tradičně přišli podívat. „Máme to kousek a patří to k podzimní atmosféře," říká jeden z nich.

Vedle Seneckého rybníku výlovy probíhaly i na dalších místech na Plzeňsku, například v Plasích, v Lišicích či Zhořci u Manětína.

Další výlov na území města se chystá na 17. 11., kdy budou vyloveny ryby z rybníku Drahotín, který se nachází v blízkosti obce Zruč-Senec. Na rozdíl od Seneckého rybníku sem diváci nemusí zamířit jen za podívanou, ale zájemci si budou moci i ryby zakoupit. Kapra prý bude možné koupit už za cenu 65 korun za kilogram.

„Určitě se nyní nákup vyplatí, protože v předvánočním období se dá očekávat nárůst ceny na kilogram," uvedl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček.