Ochránci přírody na Plzeňsku umístili umělou podložku se základem hnízda. Chtějí sem tak přilákat vzácné dravce. Dravci se zde nyní skutečně pohybují, začali nosit větve a další materiál, upozornil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

„I přesto, že to ještě ani zdaleka nemusí vůbec nic znamenat, máme obrovskou radost, že námi připravené hnízdo tyto vzácné dravce zaujalo a vyprovokovalo k hnízdnímu chování. Pokud by pár na lokalitě zahnízdil, bylo by to úplně první nám známé a prokázané hnízdění orlovce říčního na území Česka,“ poznamenal ekolog. Zpočátku podle něj kolem podložky posedával jeden dospělý orlovec, od minulého týdne se na lokalitě zdržují tři a dva z nich začali pracovat na hnízdě.

Přes území Česka každoročně orlovci přelétají. Je možné je vidět, jak loví ryby v některých rybnících. Orlovec říční je středně velký dravý pták, který dosahuje délky skoro 60 centimetrů, rozpětí křídel se pohybuje od 145 do 170 centimetrů. Živí se téměř výhradně rybami. Při lovu je pro něj charakteristické zvláštní složení křídel. V poslední fázi lovu při přiblížení k hladině vysune pařáty a uchopí jimi lovenou rybu.