Z původních přibližně 100 metráků kapra vytáhli tento rok rybáři v Drahotíně ze sítí zhruba 70 metráků. Na vině tentokrát nebylo špatné počasí, ale pytláci, potvrdil vodohospodář Správy veřejného statku města Plzně Jaroslav Frydrýn. Problému s pytláctvím nahrává i skutečnost, že rybník se nachází za Zručí a v jeho okolí jsou hlavně rekreačních chaty. „Domnívám se, že situace se za posledních několik let opravdu zhoršila. Lidé sem chodí jako do spíže," uvedl vodohospodář. Nepříznivá situace panovala také u Seneckého rybníka. Podle získaných informací sem v minulosti mířila skupina pytláků. Způsobené škody budou jasné až příští rok, kdy se zde bude po třech letech lovit.

Zloděje ryb nevylekají ani kontroly, které se v těchto místech provádějí. „Před pár lety tady stráž chytila mladíky. Za organizované pytláctví stanuli před soudem a dostali sto hodin obecně prospěšných prací. Ostatní se pak báli, ale dlouho jim to nevydrželo. Je potřeba více takových zásahů," mínil Frydrýn.

Jednatel Rybářství Mariánské Lázně, jež obhospodařuje rybníky také na Plzeňsku, Zdeněk Mašek upozornil na další neblahý vliv – špatně nastavenou legislativu. Jestliže člověk sebere kořist do výše 5000 Kč, nejedná se o trestní čin, nýbrž pouze o přestupek. „Zákony nám nejsou nakloněny. Přicházíme ročně o tisíce kusů ryb, což způsobuje několikamilionové finanční ztráty," podotkl Mašek.

S tvrzením, že v posledních letech stoupá počet pytláků v revíru, souhlasí rovněž provozní náměstek Klatovského rybářství působící i na Plzeňsku Petr Votípka: „Počet zadržených lidí se pohybuje v řádech desítek. Množství hříšníků se zvyšuje. Na rozšíření má vliv hlavně změna zákona, která pytláky zvýhodňuje." Také v tomto případě řeší rybáři situaci kontrolami, jež má na bedrech hlídková služba.

K důležitosti dozoru nad rybníky se vyjádřil i vodohospodář západočeské organizace Českého svazu rybníků Jaroslav Vogl: „Na Plzeňsku máme zhruba 300 hektarů produk
čních rybníků. Proti pytlákům bojujeme především tím, že máme placenou stráž, tři zaměstnanci na lokalitu dohlížejí v podstatě nepřetržitě."