Od uvaření první várky plzeňského ležáku uplyne v říjnu 177 let. Návštěvníci letošního Pilsner Festu si budou moci zlatavý mok nejen vychutnat od výčepních z nejlepších restaurací, ale také si ho pod vedením finalistů soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender načepovat.

Slavnosti piva, které se uskuteční v sobotu 5. října v areálu Plzeňského Prazdroje a na náměstí Republiky, nově otevřou brány minipivovarům, které k této příležitosti uvařily své vlastní spodně kvašené ležáky.

„Plzeňský ležák dodnes inspiruje Česko i celý svět. Své ležáky plzeňského typu představí na Pilsner Festu pivovary Matuška, Zhůřák, Zámecký pivovar Frýdlant, Mazák, Chomout a Zámecký pivovar Kamenice nad Lipou,“ vyjmenoval emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

„Hosté festivalu si budou moci také načepovat pivo pod dohledem finalistů letošního ročníku soutěže Master Bartender v čele s vítězem letošního ročníku Simonem Balonkem,“ dodal. Pro veřejnost bude přístupný i samotný pivovar. „Kromě klasických prohlídek se lidé budou moci vydat i po speciálních prohlídkových trasách. Zaměřeny budou jak na historii vodárenské věže, tak na proces výroby originálního ležáku,“ vysvětlil Martin Troup, marketingový manažer značky Pilsner Urquell.

Součástí slavností bude již tradičně i hudební program; zahrají například kapely Post It, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Lake Malawi nebo Iné Kafe. Vstup zůstává zdarma.

zelenohorské
Zelenohorské vinobraní v Nepomuku