Na to, že jim za chvíli začne na interním oddělení Fakultní nemocnice na Lochotíně praktická část maturitní zkoušky, nevypadají vůbec nervózně. Když okolo projde fotograf, nabízejí žertem, že udělají stojku.

Jejich tři kolegyně se zatím na jednom z pokojů radí nad převazem nohy pacientky. Po malé poradě dvě z nich nohu přizvednou a třetí pod dohledem pedagožky začíná sundavat starý obvaz.

Střední zdravotnická škola letos na zkoušky dospělosti, které kvůli státním maturitám začaly o něco dříve, než je zvykem, připravila 156 studentů ve třech studijních oborech: zdravotnický asistent, laboratorní asistent a zdravotnické lyceum. Mimo Lochotín probíhaly praktické zkoušky i ve Fakultní nemocnici na Borech.

„Je to opakování praxe, takže té jsem se nebála," usmívá se studentka Střední zdravotnické školy v Plzni Kristýna Čechová, která právě vychází po úspěšném převazu z jednoho z pokojů. „Jedná se o kompletní ošetřovatelskou péči, musíme vědět, jak to na oddělení chodí i znát základní informace o běžných chorobách," vyjmenovává budoucí zdravotní sestra požadavky na maturanty.

Prostředí nemocnice není pro maturantky nové. Většina z nich tady strávila dva až tři roky povinné praxe. Spolupráci s nemocnicí si pochvaluje i pedagožka zdravotnické školy Petra Jindřichová: „Sestry tu jsou na nás zvyklé a vycházejí nám vstříc." Největší potíž prý maturantkám dělává organizace práce. „Musí si určit, co je v danou chvíli priorita, což není jednoduché," říká Jindřichová.

Více než z praktických zkoušek mají maturantky respekt z testů. „Nervózní jsem trochu z cizího jazyka," přiznala Kristýna Čechová.