S kým si nyní dovedete představit koalici?
Vnímám, že jsou čtyři strany, které mají dvouciferný výsledek, a pak jsou tam další strany, které uspěly nad hranicí pěti procent, a tam někde budeme muset hledat průnik. Některé strany nejsou schopné jít s jinými stranami. Myslím, že jednání nebude jednoduché.

Odmítáte spolupráci s komunisty?
Neodmítám, ale myslím, že ten výsledek naznačuje, že zrovna oni nebudou tím jazýčkem na vahách. Já bych zatím nechtěl vyloučit nikoho. Nechme to otevřené, myslím, že v krátké době se to začne rýsovat.

Počítal jste s tím, že vyhrajete poměrně výrazně nad sociálními demokraty?
Samozřejmě jsem sledoval průzkumy a ty naznačovaly, že máme šanci vyhrát. Myslím si, že to ovlivnila i malá účast u voleb, která mě docela mrzí, a myslím, že byla i v náš neprospěch. Ale jsem rád, že cíl, který jsme si dali, jsme splnili. A pro mě je cíl, abychom dokázali plnit sliby, které jsme dali voličům.

Čekáte, že by na kraji mohla být sestavená podobná koalice jako je dnes na městě? Budou se o to konkurenční partaje snažit?
Signály tady byly, ale já vnímám, že i pro ně by to bylo velmi nepohodlné nebo kostrbaté, protože to procentuální rozdělení by znamenalo, že tam muselo být snad šest stran. Nechme to otevřené.

Dalo by se vůbec vládnout v koalici šesti stran?
Já myslím, že by se to dalo přetrpět a u toho já bych asi být nechtěl. Já bych chtěl takové řešení, které nabídne nějakou kvalitu, abychom za ty čtyři roky dokázali říct, že jsme kraj někam posunuli.

Budete jednat dnes v noci?
Počítám s tím, že nějaké kontakty už proběhnou.

Budete lpět na křeslu hejtmana?
Nebudeme na něm lpět. Ovšem každá věc má svoji hodnotu, tím myslím i vítězství ve volbách, a to znamená, že by to třeba mělo být vyměněno za důstojné zastoupení v radě, tak, abychom plnili naše volební cíle. Zájem jednotlivce by určitě neměl být nadřazený cílům, které jsme si dali.