Na melanom zemře v Česku v průměru jeden člověk denně. Kromě zodpovědného přístupu při pobytu na slunci mohou lidem zachránit život pravidelné preventivní prohlídky mateřských znamének, které trvají pouze několik minut. Dobrou zprávou je, že zájem o ně se v poslední době zvyšuje.

„Zatímco v prvním pololetí minulého roku zažádalo o příspěvek na vyšetření mateřských znamének v Plzeňském kraji 96 klientů, za stejné období letošního roku jich bylo 488," vypočítává mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Počet lidí, kteří si nechávají zkontrolovat znaménka, se zvyšuje také podle plzeňského kožního lékaře Jiřího Voltra. Denně si přijde do jeho ordinace preventivně vyšetřit znaménka jeden nebo dva lidé. „Prohlídku bych rozhodně doporučil každému, kdo na sobě objeví nějaká znaménka atypického tvaru nebo zabarvení," doplňuje Voltr.

Melanomy se odhalují v časnějších fázích než dříve

Rizikových faktorů, jež přispívají ke vzniku melanomu, je hned několik. Patří mezi ně především zvýšený počet pigmentových znamének, výskyt melanomu v rodině, opakované spálení kůže sluncem, ale také návštěvy solárií.

Před dvěma týdny se nechala vyšetřit také Hana Karlová z Plzeňska. „Mám dost mateřských znamének, tak jsem šla na prohlídku. Trvalo to jen několik minut a bylo mi řečeno, že je vše v pořádku," říká spokojeně maminka dvou dětí.

A jak často by se mělo na prevenci docházet? „Když je prohlídka bez problémů, stačí přijít jednou za několik let," říká Voltr. Pokud má člověk zvýšený počet znamének nebo jsou atypická, doporučuje se kontrola častěji než jednou za rok.

S melanomy se odborníci bohužel setkávají. Například ve Fakultní nemocnici Plzeň každoročně diagnostikují kolem dvou set nových pacientů. Dobrou zprávou je, že se v dnešní době odhalují v časnějších fázích, než dříve. „Tím se samozřejmě zvyšuje šance na úplné vyléčení," je si jist kožní lékař. Nebezpečí melanomu totiž spočívá v jeho schopnosti metastázovat, čili tvořit vzdálená ložiska do uzlin, kůže a vnitřních orgánů.