Výbuch rozmetal dvě okna bytu. Prověřit únik plynu vyrazili hasiči, policisté a také technik plynárenských služeb asi ve čtyři hodiny poté, co zápach plynu nahlásila žena venčící psa. „K výbuchu v přízemním bytě pavlačového domu došlo až po hodině, naneštěstí přímo během kontroly," informovala policejní mluvčí Jana Tomková. Kromě osmapadesátiletého muže byli zraněni policista, hasič a plynař.

Policisté a hasiči evakuovali zhruba 30 lidí. „Odborník zjišťuje, jestli není narušena statika domu. Pro evakuované zajišťujeme náhradní ubytování v D - klubu na Doubravce. Pokud by se potvrdilo, že je statika narušena, snažili bychom se lidem někde najít trvalé ubytování," řekl starosta Doubravky Michal Chalupný, jenž dorazil na místo výbuchu.

Starosta dopoledne uvedl, že statika domu není narušena. „Výbuch ale zničil tři byty. Minimálně jedna rodina proto dostane azyl v městské ubytovně v Plachého ulici. Pokud půjde plyn, tak ostatní se budou moci večer vrátit do domu na Jateční," upřesnil.

Nájemníci domu na Jateční uvedli, že 58letý muž byl v poslední době problémovým sousedem. „Letos v červenci mu zemřela družka. Neúspěšně žádal o přepsání bytu na sebe a začal se obávat, že skončí na ulici. Byl psychicky zničený a zoufalý. Slyšela jsem od něho výhrůžky, že než být venku na ulici, tak si raději vezme život," uvedla Erika Bugošová, která žije ve druhém patře.

Obyvatelé domu se shodli, že policisté sem přijeli řešit incident už před pěti dny. „Vyhrožoval, že barák vyhodí do luftu. Přijela tři policejní auta a zdržela se tu asi hodinu a půl. Dva dny po incidentu jsem s ním mluvila a řekl, že šrouboval hadice od sporáku," vzpomínala na nedávnou událost Milada Hanáková Prachařová.

Právě ona jako první ohlásila dnešní únik plynu. „Ve tři hodiny ráno jsem venčila psa a cítila jsem plyn, když jsem se za tři čtvrtě hodiny vracela, bylo to cítit pořád. Volala jsem strážníky, kteří mě odbyli a odkázali na plynárnu. Tam mně řekli, že mají dojezd hodinu, tak jsem radši vytočila policisty, protože plyn už zapáchal nesnesitelně. Říkala jsem si, že jestli chtěl za bábou do nebe, já tedy ne," popsala události Hanáková Prachařová.

"Minulý týden oznámil na linku 158 svůj úmysl spáchat sebevraždu z důvodu tíživé životní situace. Tehdy požadoval, aby se k němu domů dostavila hlídka policie. Přivolaní policisté nalezli oznamovatele pod vlivem alkoholu a vzhledem k jeho aktuálnímu zdravotnímu a psychickému stavu přivolali rychlou záchrannou službu, která jej za asistence policistů převezla na psychiatrické oddělení fakultní nemocnice. Službu konající lékař zhodnotil jeho psychický zdravotní stav a rozhodl o převozu na protialkoholní záchytnou stanici," potvrdila policejní mluvčí Jana Tomková.

Podívejte se, jak vypadá dům po výbuchu uvnitř ZDE.

K výbuchu plynu došlo v sobotu také na Slovanech - čtěte zde.