Dva kamzíci běláci, ovce aljašská a klokan rudý. To je výčet zvířat, která jen v posledních čtyřech týdnech doplatila na to, že je návštěvníci plzeňské zoo krmili jídlem, které do jejich jídelníčku nepatří. Jejich organizmus to nedokázal strávit a zvířata uhynula.

Samec a samice kamzíka uhynuli začátkem října, podobně i beran. „Byl to zdravý samec, který měl perspektivu být chovný," řekla Miroslava Palacká, která má na starosti krmivo. Úhynem samce kamzíka došlo k rozbití chovného stáda, zoo nyní bude muset shánět náhradu. U všech tří zvířat pitva vyloučila otravu z potravy, kterou býložravci dostávají od ošetřovatelů. Na vině jsou s největší pravděpodobností návštěvníci, kteří chtějí zvířatům přilepšit. Úmysl pracovníci zoo téměř vylučují.

„Nevadí jen lidské jídlo. U přežvýkavců je problém i jablíčko nebo brukvovitá zelenina," vysvětluje Palacká. Například zelí, ředkev nebo třeba květák obsahují látky, které způsobí, že zvíře vykrvácí. „Ta zvířata tři čtyři dny bojovala, ale nakonec neměla žádné krvinky, takže se udusila. Je to strašná smrt," podotkla krmivářka.

K poslednímu případu došlo v pátek, kdy ošetřovatelé našli ve výběhu desetiměsíční mládě klokana rudého. „Byl v předsmrtelných křečích a zemřel už při převozu k ošetření," řekl veterinář zahrady Jan Pokorný. Pro něj je ztráta klokana Lojzíka dvojnásob bolestivá. Právě on totiž spolu se svou manželkou Lojzíka vypiplal, když jej po narození matka odvrhla. Zpočátku jej krmili jednou za dvě hodiny, starali se o něj několik měsíců. Teď zvíře doplatilo na to, že se nebálo lidí. „Zvíře, které je zvyklé na lidi, přijde k plotu či mříži a vypadá, že žebrá. Když mu lidi něco dají, vezme si," popisuje Miroslava Palacká s tím, že nejčastěji lidé zvířata krmí na podzim, kdy si myslí, že kvůli ochlazení trpí.

Tomu, že klokan pošel kvůli krmení od lidí, nasvědčuje i to, že všechna ostatní zvířata ve výběhu jsou v pořádku. „Jen tenhle chodil k plotu k lidem," dodal Pokorný. Ke klokanům se navíc dostanou i lidé, kteří jen procházejí kolem zoo. Ani několik cedulek na plotě upozorňující na zákaz krmení je neodradí.

Ošetřovatelé prý často u zvířat nacházejí lidské jídlo, například párky, hranolky, langoše, nebo dokonce řízky. Krmení zvířat v zahradě je přitom přísně zakázáno, výjimku tvoří jen koi kapři, u jejichž jezírka je možné zakoupit speciální granule.

Zabránit krmení od lidí se ale nedá. „Leda bychom zvířata zavřeli tak, aby se k nim lidi nedostali. Ale to není principem zoo," podotkl veterinář Pokorný.

Čtěte také: Opici v zoo zabila cukrová vata