Organizátoři pro letošek slibují bohatší program, více kuchařských show i druhé pódium, kde vystoupí hlavně hudebníci. „Loni festival navštívilo 14 tisíc lidí, letos je kapacitně plánovaný až pro 25 tisíc lidí,“ říká jeden z organizátorů Petr Jirásek.

Gastronomický festival láká hlavně na mediálně známé osobnosti, jako jsou Zdeněk Pohlreich, Josef Sapík nebo Jiří Babica. „Pan Babica je sice pro hodně lidí kontroverzní, ale na druhou stranu má i spoustu fanoušků,“ vysvětluje Jirásek, proč se na festivalu objeví také kuchař, jejž řada lidí pro jeho způsob přípravy pokrmů kritizuje.

Hvězdou festivalu se zcela jistě stane také zatím nepříliš známý Petr Koukolíček. Ten návštěvníkům přiblíží taje v Česku zatím ne příliš známé molekulární kuchyně, která způsobem přípravy připomíná spíše chemickou laboratoř. „Cílem je vytvořit nová skupenství, která však chutnají jako známé pokrmy,“ říká Koukolíček. Divákům ukáže třeba výrobu špagety z rajčat nebo přeměnu pomerančového džusu do kuličky, která se po rozkousnutí opět přemění na džus.

Stejně jako loni návštěvníci festivalu vyberou Západočeskou restauraci roku a Pivovar roku. Akce se opět koná v prostoru za obchodním centrem Plaza, rozšíří se ovšem na oba břehy řeky.

Molekulární kuchař promění chléb v hlínu

Šéfkuchař Petr Koukolíček z Prahy na květnovém Apetit Festivalu představí Pzeňanům molekulární gastronomii. Při ní dává běžným jídlům zcela nový tvar.

Co je hlavním cílem molekulární kuchyně?
Tento typ gastronomie je hlavně o zážitku. Všechno chutná, jak má, ale vypadá to úplně jinak.

Například?
Lidé byli třeba hodně zaskočení jedlou hlínou, která chutnala jako chleba namazaný tvarohem s ředkvičkami. Asi nejefektivnější je „Nitro kapučíno“ připravené v tekutém dusíku, který má teplotu minus 196 °C.

Z čeho vaříte?
Pracuji s běžně dostupnými potravinami. Ty upravuji speciálním způsobem, třeba přidávám různé látky rozkládající strukturu suroviny.

Může si doma něco uvařit i amatér?
Snadný je šopský salát v pěně. K tomu stačí běžná želatina, zelenina a láhev na výrobu šlehačky.

Jaký je o tento typ gastronomie mezi Čechy zájem?
Mezi běžnými lidmi není. Sousta jsou příliš malá a Češi jsou prostě zvyklí na guláš se šesti. Molekulární kuchyní se nenajíte. Zájem mají hlavně firmy, které si mohou dovolit dražší občerstvení.