„Leckde se urodilo, někde jablka pomlátily kroupy, ale jinak je rozhodně vyšší úroda než vloni," myslí si předseda územního sdružení Svazu zahrádkářů v Plzni Jan Urban.

„Takhle kdyby to bylo, tak je to dobré," komentuje úrodu  Jaroslav Hruška z ekofarmy v Manětíně. Spolu se svým společníkem Davidem Melicharem provozuje i moštárnu. „Jablka ale zpracováváme výhradně vlastní," vysvětluje Hruška, jehož firma prodává  biomošty.

„Moštujeme už tři týdny, začali jsme 22. července," říká Jaroslav Krásný z moštárny v Luftově zahradě. Tam se mošt vyrábí v neděli od desíti dopoledne do desíti třiceti večer. Jinak je třeba se objednat. „Už se dají lisovat podzimní i zimní jablka, ale lisovali jsme i letní, jen nesmí být příliš měkká, protože pak je s tím víc práce a méně výsledku," vysvětluje Krásný.

V Luftově zahradě stáčejí mošt i do PET lahví. Cena výroby se počítá podle kilogramů jablek, přičemž z každého kila se vyrobí tak půl litru moštu. „Cena je 2,50 za kilo, což je 5 korun za litr," říká Krásný.

V Plzni jsou moštárny i na Roudné nebo v Radobyčicích.

„Jedeme od rána do večera a to ještě ani není hlavní sezona, tedy podzim," říká Vladimír  Ilgner z Moštárny a pivovaru Radouš ve Šťáhlavech. Moštárna prodává hotový mošt, ale  vylisuje i jablka, která si doveze zákazník sám,

Zde navíc vyrábějí i jablečné víno kvašené z moštu, tzv.  cider. „Vybíráme odrůdy a musíme to míchat. Zrací tanky mají velikost600 litrů, takže bychom někomu vyrobili cider z jeho jablek, není možné. Ale dalo by se to udělat výměnou," vysvětluje Ilgner.

Ještě ostřejším nápojem z jablek je calvados. Ten se dá vypálit například v Nýřanech. „Z letních jablek se ale nedá pálit, je v nich malé množství cukru," říká majitel pálenice Bedřich Roskovec. Zatím pálil jen třešně, švestky, blumy a špendlíky.

Litr padesátiprocentního destilátu z jablek nebo hrušek stojí 155 korun. „Zákon ale nařizuje, že domácnost si může vypálit maximálně60 litrůpadesátiprocentního a30 litrůstoprocentního   destilátu," dodává Bedřich Roskovec.