Moštárna v Luftově zahradě za Tyršovým mostem v Doudlevcích definitivně skončila. Domek, kde doudlevečtí zahrádkáři desítky let moštovali jablka a další ovoce, totiž spadl. Zřítil se, když se stavební firma pokoušela zpevnit břeh jednoho z rybníků v zahradě.

Podle magistrátní správy odtěžili dělníci břeh rybníka a pak došlo vlivem podmáčení k sesuvu 'většího množství' zeminy a tím k zásadnímu narušení stability stavby. Statik pak nařídil z důvodu vážné havárie trosky moštárenského domku zcela odstranit, což se vzápětí stalo. Zahrádkářům zůstal asi šestimetrákový lis na ovoce, který se jim půjčeným jeřábem podařilo přemístit do jedné ze zahrad na nedalekém Výsluní.

Městští radní nedávno odsouhlasili ukončení nájemní smlouvy se zahrádkáři v Luftově zahradě. „Nájem pro zahrádkáře tu činil necelých 1600 korun ročně," potvrdila mluvčí magistrátu Eva Barborková. Novou moštárnu, která má podle současných předpisů velmi přísné hygienické normy, ale hned tak nevybudují.

Přísné předpisy totiž znamenají také vysoké pořizovací investice. Přesto zahrádkáři doufají, že se jim podaří na tradici navázat jinde. „Bylo by to zhruba 400 metrů od Luftovy zahrady. Máme tu přislíben nový prostor pro moštování," potvrdila Pavlína Vovesná z doudleveckého zahrádkářského svazu. Potvrdila, že volají lidé z celé Plzně, kteří chtějí dál moštovat. Zahrádkáři ale zatím vyčkávají, jak dopadnou jednání se stavební firmou kolem případného odškodnění.

Petra Kutáka ze Správy veřejného statku, který má Luftovu zahradu na starosti, konec moštárny mrzí. „V Luftově zahradě jsme zahrádkáře vnímali velmi pozitivně," řekl. Přiznal ale, že i když se zahrada dočká nového domku, bude už sloužit jako zázemí pro různé kulturní a společenské akce, kterých je v zahradě stále více.