Na tradiční letní pracovní pobyt, neboli workcamp, je pozvalo sdružení Propolis, které pivovar (jenž je vlastně chráněnou dílnou) provozuje. Vyslalo je Sdružení dobrovolných aktivit INEX.

Deset mladých lidí tentokrát dorazilo z Walesu, Španělska, Německa a Belgie. Některé, jako třeba Jasmine z Velké Británie, přilákala možnost navštívit Českou republiku. „Chci během workcampu více poznat tuto krásnou zemi i sebe samu," řekla dívka.

Stejným lákadlem ovšem byla také práce v obnovovaném pivovaru, jehož historie sahá až do 16. století. „Workcampy jsou úžasný projekt, proto na ně jezdím už čtyři roky. Baví mě manuální práce a chci jí přispět místním obyvatelům. Mám ráda způsob, jakým se ze skupiny dobrovolníků stává během pobytu fungující tým. V Chříči bych se ráda naučila něco o pivovarnictví," svěřila se Němka Leny.

Práce v Chříči není žádné peříčko. Dobrovolníci u pivovaru budují kamennou zeď, což jim zabere vždy část dne. Zbytek mají na poznávání regionu, přírody, památek. Odjedou 5. srpna.

„S workcampy máme velmi pozitivní zkušenosti. Za více než šest let se tu prostřídalo na sto zahraničních dobrovolníků," je spokojený Petr Jakubíček z Propolisu.

Cizinci na Plzeňsku pomáhají často. Na začátku tohoto měsíce už potřetí pomáhali plzeňské Městské plovárně, kde uklízeli areál a například vyráběli mola.

Další skupina má 21. srpna přijet pracovat do Dýšiny a ve stejný den začne Workship v Manětíně. Workship se od workcampů liší v tom, že zaměstnává především mladé Čechy z celé republiky, které však letos posílí také skupina z Německa. Obyvatelům Manětínska pak pomáhají s tím, nač sami nestačí. Pracují na zahradě, sekají trávu nebo dříví, natírají ploty, uklízejí či stěhují.