Během čtyř týdnů s rodinnou Škodou 105 zvanou Máňa zdolal téměř 9500 kilometrů a projel třináct zemí. To vše sám a bez znalosti angličtiny, a jak říká, cesta předčila veškerá jeho očekávání.

„Největší opravou za celou dobu byla výměna žárovky," chválí Máňu 26letý cestovatel. Nápad vyrazit takhle po Evropě mu vnukl Dan Přibáň a jeho cesty se žlutým trabantem. „Byl jsem do toho hodně zažraný a řekl jsem si, že něco podobného bych chtěl taky zažít. A pak jsem si řekl proč ne, staré auto v rodině máme," vzpomíná na prvotní impulz Luděk. Začal shánět lidi, kteří by na expedici vyrazili s ním, což se mu dařilo. Měly jet dvě škodovky, VW brouk a dvě motorky. Jenže pak se známí a kamarádi začali omlouvat. „Když začalo být jisté, že pojedu sám, rodiče mi to vymlouvali. Já se ale rozhodl jet i tak a jsem rád. Byla to neomezená svoboda, že si můžu dělat, co chci, a kdy chci."

Na 'Expedici Kinnarodden' se vydal 13. srpna, ještě předtím nechal Máňu pořádně opravit, což zabralo téměř půl roku. „Snažil jsem se pomáhat, o autech jsem toho moc nevěděl, tak abych si uměl poradit, kdyby bylo potřeba," říká Luděk, který pracuje jako krbař a před cestou byl podle svých slov nejdál na Slovensku.

Čím dále na sever se Luděk Urban dostával, tím větší atrakcí se stával. Lidi si jeho auto fotili, řidiči zdravili a nebylo výjimkou, že za ním jeli i pár kilometrů, jen aby se s ním potkali. Co ho cestou překvapilo? Třeba špatné silnice v Norsku. „Jsou jako naše okresky, děravé a ve špatném stavu," popisuje cestovatel.

Neznalost jazyků Luďka prý nijak neomezovala. „Všude jsem se domluvil rukama nohama, jen mě mrzí, že jsem po telefonu nedokázal přesvědčit Finku, aby mi přijela otevřít nejmenší hospodu na světě, je tam jen jedna židle," říká.

Na mys Kinnarodden, nejsevernější bod pevninské Evropy, se nakonec nedostal, náročný trek nezvládl a vrátil se. Místo něj navštívil Nordkapp, který je sice severněji, ale leží na ostrově.

Expedice muže stála 37 tisíc korun, dalších více než 100 tisíc investoval do auta. Další cestu nyní neplánuje, ale nebránil by se jí. Jak dodal, příště už by si s sebou vzal mnohem méně věcí.

V cíli u známého glóbuZdroj: Archiv Luďka Urbana