Vitrína v obýváku rodiny Němcových z Mariánských Lázní, kde byly pečlivě srovnané plastikové modely letadel, znamenala pro malého Petra nepředstavitelné lákadlo. Věděl ale, že výtvorů svého otce se nesmí dotknout. Tajně si je ovšem půjčoval a obdivoval. V sedmi letech kouzlu modelářství propadl a v současnosti patří mezi mladá česká esa. Se svými výrobky přijel o víkendu soutěžit do Stodu, kde se uskutečnil 28. ročník Kitfestu.

Vůbec první, co začínající modelář slepil, bylo právě letadlo. Pak se Petr nadchl především pro vojenskou pozemní americkou techniku. „Pamatuji si, že první tank, který jsem udělal, byl Sherman," vrací se v čase osmnáctiletý gymnazista. Protože jeho otec Martin u něj rozpoznal potenciál, začal ho modelářské dovednosti učit. A tajně půjčeným kouskům, jimž způsobil vady na kráse, pak vracel původní podobu.

Předané zkušenosti se brzy zúročily. Petr v konkurenci ostatních začal vynikat. Z mnoha ocenění určitě stojí za zmínku loňský světový úspěch, jehož dosáhl na mistrovství světa v anglickém Telfordu. Za model hadraplánu Velorex v měřítku 1: 72 získal stříbro, porotu zaujala i originálně provedená dioráma.

Minulý rok se Západočech blýskl také na mistrovství republiky mládeže. Se svým britským dopravním prostředkem, který se používal i na letištích, v měřítku 1:48 vybojoval prvenství, druhé místo pak dostal za stejně velký model Supermarine Spitfiru Mk IX. S oběma výtvory zkusil štěstí v sobotu ještě na jižním Plzeňsku.

Na Kitfestu se letos vystavovalo více než 230 prací. Petr si nakonec ze soutěže medaili neodvezl, ale výsledek bere sportovně. Dobře si uvědomuje, že prohry k zápolení zkrátka patří. „Přijel jsem hlavně kvůli dobré partě a taky možnosti setkat se s ostatními. Výhra už je jenom takový bonus," doplnil s úsměvem.

A jakými vlastnostmi musí modelář určitě disponovat? „Samozřejmě manuální zručností. Pak je taky důležité, aby měl člověk o svém modelu teoretické znalosti. Stává se, že někdy ani nemá znalosti o tom, co vytváří," zalitoval septimán, jehož nejoblíbenějším předmětem je jednoznačně historie. „Hlavně druhá světová válka. Občas se s učitelkou kvůli nějakým informacím hádám," přiznal.

Příští rok ho čeká maturita, po níž si přeje studovat Policejní akademii ČR. Za ideální obor považuje kriminalistiku. I přesto by rád zůstal u své velké vášně – plastikového modelářství.

Petr jezdí na soutěže se svým otcem, ani u sobotního klání tomu nebylo jinak. V případě výčtu medailí jeho otce Martina, mezi něž patří rovněž čtyři z už zmiňovaného mistrovství světa v Telfordu, je jasné, po kom Petr talent zdědil. „Jsem na něj hrdý a mám z jeho úspěchů radost. Od té doby, co je mu osmnáct, už dokonce soutěžíme v jedné kategorii spolu. Pak se doma hádáme, kdo měl cenu získat," vtipkuje Martin. Tentokráte si cenný kov ze Stodu odvážel právě on. Porotu zaujal jeho model americké proudové stíhačky F 15 (v měřítku 1: 72), za niž obdržel bronz.