Poprvé vařily dámy z plzeňského Mamma Help soutěžní menu začátkem října, podruhé včera. Naostro ho musí uvařit 14. listopadu před porotou. Ovšem už bez pomoci autorky jídel – mistrové plzeňské Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Zuzany Vojáčkové.

„Soutěžní pokrm má být zdravý a já upřednostňuji regionální potraviny. Navíc mám ráda, když se používají suroviny, které patří k danému ročnímu období," vysvětluje Zuzana Vojáčková, proč budou dámy vařit právě panenku s dýňovo-bramboro-vým pyré a také čokoládovou pěnu. Třetím jídlem, které dámy včera připravovaly, ale nakonec se do soutěže nedostane, je carpaccio z červené řepy. „Chceme také ukázat, že i zdravé jídlo může být chutné," doplňuje Marcela Špánková z Mamma Help Plzeň.

A její kolegyně z centra Ilona Tytlová je toho důkazem. „V 60 letech jsem se díky tomuhle vaření naučila jíst červenou řepu. Vždycky jsem se jí vyhýbala, naučila mě ji jíst až paní Vojáčková," směje se sympatická dáma. Když popisuje, jaké měla problémy, když bojovala s rakovinou prsu, už jí tolik do smíchu není. „Každý to má jiné. Já zjistila, že mi dělá dobře šťáva z kyselého zelí. A naopak jsem byla nešťastná z toho, že mi, třebaže sladké miluji, čokoláda nechutnala ještě rok po ukončení léčby," dodává Tytlová.

A jaké jsou dámy jako studentky? Podle Zuzany Vojáčkové vzorné, dokonce si doma nastudovaly receptury a postupy. „Poprvé jsem jim ukázala, jak na to, a nyní už vařily samy. Já jen dohlížela," říká mistrová.

Soukromá hotelovka s Mamma Help spolupracuje dlouhodobě. „Oni pro nás připravují přednášky o prevenci rakoviny prsu pro studentky i studenty," dodává ředitelka školy Jana Linhartová.