Zděšení a zklamání zavládlo v úterý v Míšově na jižním Plzeňsku. Bezpečnostní rada státu totiž odsouhlasila, aby se technická měření ohledně umístění radarové základny soustředila na louku vzdálenou kilometr až dva od obce.

Představitelé vlády přitom při předchozích vyjednáváních tvrdili, že tak blízko obce základna rozhodně nebude. Sám předseda Mirek Topolánek v nedalekém Borovně na začátku května prohlásil: „Můžu vám slíbit, že pokud tu radar bude, tak rozhodně ne dva kilometry od obcí Míšov a Trokavec, ale dál v prostoru.“ Nyní je však všechno jinak.

„Předpokládali jsme, že vláda dodrží slovo, a když už by tu radar byl, tak by byl umístěn dál od obcí, minimálně čtyři až pět kilometrů. Nevím, co si o tom mám myslet,“ zlobil se včera starosta Míšova Pavel Hrubý. „Pro mě je nepochopitelné, že zvolili lokalitu, která je nejblíž osídlené oblasti. Přitom na výběr bylo šest variant,“ posteskl si.

Také ostatní občané Míšova jsou zděšeni. „Pořádali jsme tu celou řadu akcí proti radaru. Nevím, co jsme pro to měli udělat víc. To snad není možné,“ nemohl věřit zprávě Martin Košař, který má rodinný dům na konci obce. Radar by tak měl mít doslova za humny.

„Dlouho jsme se rozmýšleli, kde si domek postavíme. Nakonec jsme si vybrali tuto lokalitu. Nadchla nás zdejší příroda a klid. Kdybychom věděli, co tady jednou bude umístěno, nikdy bychom sem nešli,“ dodal smutně. „Nemůžu teď ani vyloučit, že se kvůli tomu s rodinou odstěhujeme. Je to sice krajní možnost, ale bereme ji v úvahu,“ zamyslel se muž.

V nedávné anketě v Míšově se 99 procent jejích účastníků vyslovilo proti výstavbě radarové základny. Teď bude mimořádně svoláno zastupitelstvo obce. „Poradíme se, jak budeme postupovat dál. Ukázalo se ale, že místní referenda či ankety nemají vůbec žádnou cenu. Vláda to nebere v úvahu,“ dodal Hrubý. Souhlasí s ním i jeho kolega ze Štítova na Rokycansku Václav Hudec. „Je vidět, že vláda na mínění obcí ohled nebere,“ vyjádřil se.

Nesouhlas s plánovanou výstavbou základny v Brdech už vyslovili v referendech a anketách obyvatelé desítek obcí. Odstartoval je plebiscit v Trokavci, který na Rokycansku následovaly Vísky, Těně, Hůrky, Štítov a Mirošov. Ankety se stejným výsledkem se konaly ve Strašicích, Dobřívě, Příkosicích, Mešně a Mirošově. Následovala ještě další místní referenda v různých obcích i mimo Plzeňský kraj. Naposledy se proti radaru v anketě jasně vyjádřili obyvatelé Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku.