Už víckrát se v Plzni mluvilo o vyvlastnění pozemků, teď je znovu aktuální. Přitom jde o pouhých 65 čtverečních metrů poblíž nákupního centra Globus, jež radnice potřebuje pro stavbu západního okruhu.
Pozemek patří společnostem podnikatele Petra Štrunce, který dříve patřil k vlivnému jádru plzeňské ODS, například byl předsedou představenstva PMDP. Prodej pozemku nutného pro novou silnici podmínil tím, že se bude projednávat zároveň s jeho žádostí o prodej městských pozemků pod stavbami Apollo v Křimicích a Impuls na Lochotíně, které má v pronájmu, a se směnou pozemků v Galerii Slovany, jež mu patří.

Zastupitelé už dvakrát záležitost projednávali, ani jednou se ale nenašlo dost hlasů na to, aby prošla. Schválena byla jen transakce týkající se Galerie Slovany. Teď jsou dvě možnosti: buď se jednotlivé politické kluby domluví a přesvědčí zástupce opozice, aby na Štruncovu podmínku při zastupitelstvu 7. září kývli, věc se odhlasuje a pozemek připadne městu.

Nebo se transakce zasekne a v krajním případě může dojít až k vyvlastnění pozemku. Majetková komise už dokonce tuto krajní situaci schválila. Její předsedkyně Helena Matoušová (ODS) čerpá dovolenou, a proto se k tomu nevyjádřila. Člen komise a technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) řekl, že ne jednoduchý proces vyvlastnění je možný. „Máme o stavbě smlouvy s Plzeňským krajem, je třeba pokračovat,“ poznamenal Šindelář. Radnice hodlá mít všechny výkupy pozemků vyřešené do konce roku, stavbu zahájit v roce 2019 a dokončit dva roky poté.

Petr Štrunc prohlásil, že jde o naprosto standardní záležitost. „Jde o můj pozemek u Globusu, jehož roh o velikosti 65 čtverečních metrů město potřebuje pro okruh. Já se tomu nebráním, ale zároveň žádám o projednání svých majetkových věcí,“ řekl Deníku Štrunc.

Město už má vykoupené pozemky z více než 94 %. Silnice povede z Křimic na Košutku ke Globusu a bude dlouhá 3,5 kilometru. První část okruhu, který vede z Nové Hospody do Křimic, se otevřela v roce 2014.