Jediná žena nyní zastupuje Plzeňský kraj v poslanecké sněmovně. Miloslava Rutová z ANO svůj mandát navíc získala až coby náhradnice po odstoupení kolegy Vozdeckého v polovině volebního období. Po volbách, které se uskuteční ode dneška přes za 100 dnů, ale bude „Plzeňanek“ v parlamentu zřejmě výrazně víc. Na ženský element totiž při sestavování kandidátek vsadilo hned několik stran.

Například bývalá dlouholetá ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová stojí v čele kandidátky Realistů. Když se tam objevila, bylo to docela překvapení, protože Kunová byla členkou ČSSD. „Z tého strany jsem vystoupila začátkem roku,“ řekla Deníku. Realisté ji oslovili nejprve jako expertku na zdravotnictví a později ji přesvědčili, aby šla do voleb v čele kandidátky Plzeňského kraje. „Jdu do toho, protože si myslím, že lidé v tradičních stranách se starají spíš o své zájmy. V Realistech jsou ti, kteří mají za sebou svou práci a výsledky. Nejde jim o sebe. A prosazují to, co je reálné,“ řekla Kunová.

To, že se s ČSSD rozejde, bylo jasné už v souvislosti s jejím oficiálně dobrovolným, nicméně hodně hořkým koncem v nemocnici, kam pak po ní nastoupil Václav Šimánek (ČSSD). Občanští demokraté nominovali do čela kandidátky bývalou rektorku ZČU v Plzni Ilonu Mauritzovou. „Má velké zkušenosti s řízením univerzity a ztotožňuje se s programem ODS,“ řekl krajský šéf ODS Martin Baxa. Mauritzová kandiduje za ODS jako nestraník, což je u občanských demokratů v našem kraji novinka.

ZOO expozice Česká řeka akvárium čištění potápěč.
Najáda vyčistila Českou řeku

Proč ODS dělá tento poměrně riskantní krok? Důvod je jasný. Baxa i Vladislav Vilímec, kteří figurují na kandidátce za ní, jsou sice v regionu známé, nicméně už poměrně okoukané tváře a ODS se musí snažit vzkřísit své preference a znovu zaujmout voliče.

Do vysoké politiky chce nakročit i teprve 31letá starostka Kozolup na severním Plzeňsku Michaela Opltová (STAN), která povede do voleb politiky z koalice KDU-ČSL a STAN. Hnutí ANO má jako jedničku ministryni Karlu Šlechtovou, která v Plzni sice vystudovala, víc společného s naším krajem ale nemá. Ženu mají v čele kandidátky také Svobodní, je to jejich plzeňská předsedkyně Lenka Brčková.

V rolích dalších volebních jedniček jsou už muži, nezřídka letití političtí matadoři. Za ČSSD ministr vnitra Milan Chovanec, za TOP 09 poslanec Marek Ženíšek a za KSČM poslanec Jiří Valenta. Zelení v kraji posílají do čela lékaře Jana Trnku a Piráti konstruktéra Lukáše Bartoně.