VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Milovníci piva se sjeli v sobotu do Černic

Plzeň - Kocour, Václav, borůvkové nebo medové? Vybrat si v sobotu z více než stovky druhů piv bylo velice obtížné, vyzkoušet všechny pak naprosto nemožné.

20.9.2010 5
SDÍLEJ:

Pivo přilákalo tisíce svých obdivovatelůFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Festival mini pivovarů Slunce ve skle, kterých se do plzeňských Černic sjelo celkem 43 z celé republiky, je ale nabízel. Pořádající místní pivovar Purkmistr a jeho nádvoří i černická náves praskaly doslova ve švech. Návštěvníků přišlo i přijelo téměř deset tisíc. Ochutnávali, bavili se, soutěžili a hlavně v anketě zvolili to nejlepší pivo ze všech. V obchodě ho ale nekoupíte.

„První místo od návštěvníků dostal Mačický pivovar, na druhém místě jsme se umístili my, takže máme obrovskou radost. Třetí skončil pivovar Bravůr s pivem Václav z Loučné nad Desnou,“ prozrazuje výsledky hlasování šéf marketingu černického pivovaru Petr Míč.

Vítěz, tedy Mačický pivovar, je nejmenším pivovarem v Plzeňském kraji, vaří pět druhů piv od dvanáctky po osmnáctku.

Hodnocení bylo i pro ostřílené pivaře poměrně těžké. Už jen proto, že všechny druhy se prostě vyzkoušet nedaly. „Už jsem stačil vyzkoušet BrewDog, Kladenského mazlíčka, kamarádi pili Galapetra a nějaký to kalifornský pivo, ale favorita zatím ještě nemáme. Všechna piva určitě neochutnám, ale doufám, že alespoň patnáct jo,“ prozradil Deníku ve čtyři hodiny odpoledne Jiří Kraus. Že je rodilý Plzeňan, doložil tvrzením, že nejlepší je stejně dvanáctistupňový Prazdroj.

Velké fronty se stály mimo jiné na pivo Kocour z Varns– dorfu, které se dalo zakoupit v litrových šroubovacích PET lahvích. „Pivovar Kocour funguje oficiálně od roku 2008, za rok uvaří asi 70 tisíc litrů piva. Nabízíme tady čtyři druhy z naší produkce,“ sdělil jeho podsládek . Pivovar má pouze dva zaměstnance. Pivo prý umí na objednávku dopravit kamkoliv, v žádné hospodě v Plzni ho ale neochutnáme. „Nejbližším místem, kde si na něj můžete zajít, je asi Praha,“ dodal podsládek.

Teprve dva roky se pivo vaří také ve Vyšším Brodě v mini pivovaru Jakub. „Vaříme klasickou detokční metodou, která je typická pro česká piva. Používáme výhradně jen tradiční suroviny, jako slad, vodu, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice,“ vysvětlil čepující Tomáš Hampl. Vrchní sládek pivovaru Jakub Jiří Pojtl uvaří ročně zhruba 1600 hektolitrů piva. Posedět si u něj prý můžeme v hospodě Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě. „Natočíme vám světlý dvanáctistupňový ležák s vyšší hořkostí, který má blahodárný vliv na trávení, nebo čtrnáctistupňový tmavý speciál s čokoládovým sladem,“ nabízí Hampl. Pivovar Jakub, který obnovil činnost po šedesáti letech, ale umí i speciály, třeba v podobě sedmnácti nebo devatenáctistupňových zlatých moků.

Návštěvníky festivalu čekaly i pivní soutěže. Muži si například vyzkoušeli, že udržet tuplák s plnou mírou déle než ostatní, je docela fuška.

Autor: Michaela Kunešová

20.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Povedlo se, Chříč otevře školu

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Muž obtěžoval ženu. Policie ho hledala i vrtulníkem

Plzeň - V pondělí večer probíhala v okolí boleveckých rybníků rozsáhlá pátrací akce.  

Hladovou vydru prozradil pes

Příšov – Zvláště chráněné zvíře se zatoulalo do Příšova.

Socha chátrá, 30 let je schovaná

Plzeň - V zámeckém parku v Křimicích stojí unikátní socha svatého Jiří více než sto let. 

Dvě problémové školy v kraji

Plzeňský kraj - Inspekce poukázalana situaci ve Starém Plzenci a v Plané. Většina studentů tamních škol neodmaturuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení