Bohatší státní pokladna dělá radost městům a obcím na Plzeňsku, mezi něž ministerstvo financí peníze rozděluje. Pokud tempo výběru DPH vydrží i druhou polovinu roku, mohou samosprávy počítat s více investicemi do rozvoje.

Blovice dostaly za prvních pět měsíců letošního roku o 2,5 milionu korun více než vloni za stejné období. „Jde o lepší vývoj, než jsme očekávali," těšilo místostarostu Blovic Michala Hodka.

Pokud tento trend vydrží do konce roku, bude toho moci město postavit či opravit více, než bylo v plánu. „Peníze potřebujeme nejvíce na opravu místních a účelových komunikací, protože na to dotace nejsou," řekl Hodek.

Jde například o ulice v části Hájek, kde chce město letos položit vodovod, udělat veřejné osvětlení a plynaři příští rok vymění trubky. „Pak bychom udělali vozovky. Na Hájku je to několik kratších ulic," upřesnil už na jaře starosta Jan Poduška.

Rozpočet Nýřan za prvních pět měsíců nakynul o necelý milion korun. Město navyšovalo rozpočet na tento rok s očekáváním, že příjmy budou růst. Nýřany chtějí z daňových příjmů umořit dluh. „Kupovali jsme dům v Nýřanech. Máme schodkový rozpočet a peníze použijeme na snížení dluhu," informovala vedoucí ekonomického odboru Městského úřadu Nýřany Hana Sládková.

O tři až pět procent mají z daní více Plasy. „Je předčasné hovořit o tom, na co peníze použijeme, protože nikdo neví, jak se budou příjmy vyvíjet na konci roku," uvedl starosta Plas Zdeněk Hanzlíček.

Růst ekonomiky a z něho vyplývající lepší výběr daní pociťují i Dobřany. Starosta Martin Sobotka nekonkretizoval, o kolik korun se zvedly daňové příjmy města. Podle něj se stavební práce cenově stále drží při zemi a toho chce město využít. „Peníze investujeme buď do staveb, nebo do projektových dokumentací k výstavbám, protože projektů máme málo," konstatoval starosta.

Jednou z variant je, že by se peníze přidaly na rekonstrukci sportovního areálu. „Příští rok totiž chceme zastřešovat hokejbalové hřiště a zrenovovat zázemí pro atletiku," nastínil Sobotka.