Podstatnou novinkou je, že byty s plochou od 90 čtverečních metrů bude radnice nabízet k pronájmu za tržní nájemné. Regulovaný nájem se bude týkat jen bytů s nižší obytnou plochou a pro přidělení začnou platit tvrdší pravidla. Především žadatel o byt nebude smět být majitelem žádné jiné nemovitosti, jeho měsíční příjem nebude smět přesáhnout hranici aktuální průměrné hrubé mzdy (podle údajů Českého statistického úřadu) a bude muset mít čistý trestní rejstřík. „Tolerovat budeme neúmyslné trestné činy,“ potvrdila radní Helena Matoušová (ODS). Bezúhonnost bude navíc zmírněna tak, že pokud se člověk trestaný pro úmyslný trestný čin zapojí do tzv. resocializačního programu a bude mít snahu se napravit, může si žádost na základě doporučení, např. neziskové organizace, která to potvrdí, podat.

Nové podmínky podle Matoušové zrychlí a zkvalitní dosavadní systém přidělování. „Byty dostanou jen lidé, kteří je skutečně potřebují,“ míní Matoušová. Zmínila i skutečnost, že dosavadní bodový systém přidělování sice bude dál platit, ale nebude už zohledňována doba podání žádosti o byt. Bude tedy nepodstatné, zda si zájemce podal žádost na úřadě před lety nebo nyní.

Nová pravidla mají sice účinnost od 1. ledna, ještě rok však zůstanou v platnosti i původní podmínky přidělování. „Bude na úřednících a konkrétním případu, jak žádost posoudí,“ řekla Matoušová.

Po privatizaci městských bytů zbude Plzni asi 3,5 tisíce bytů. Současná výše nájemného pro byt dříve odpovídající 1. kategorii je 54 korun za čtvereční metr plochy. Město v současné době eviduje 3800 žádostí o byt.