Úpravna vody bude stát asi 1,2 miliardy korun a radnice má šanci získat na ni až 75 procent nákladů od Evropské unie. Zbytek však musí doplatit ze svého. „Přes 300 milionů máme připraveno z nedávného prodeje rozvodů tepla společnosti Plzeňská teplárenská,“ prohlásil primátor Martin Baxa (ODS) a dodal, že město čekalo na vyhlášení výzvy operačního programu Životní prostředí. Projekt je podle něj pečlivě připraven, takže Baxa věří, že Plzeň dotaci dostane.

Pokud ne, řešilo by město stavbu vlastními zdroji, protože špičkovou kvalitu vody musí co nejdříve zajistit. Přestavba úpravny zahrnuje obnovu a rozšíření technologií, a měla by začít ještě letos.

Podle Jana Kretka z Vodárny Plzeň nedošlo kvůli zvýšeným pesticidům k zásadní změně kvality pitné vody. „Musíme ale připustit, že do surové vody z řeky se dostává kde co, například právě pesticidy, zbytky léčiv, antikoncepce a mangan,“ řekl Kretek. Hygiena požaduje, aby všechny tyto látky umělo nové městské zařízení filtrovat.

Kretek vysvětlil, že úpravnu je třeba modernizovat kvůli herbicidům proti škůdcům rostlin, které ve vodě objektivně jsou. „K překročení normy může krátkodobě dojít v období splachů z polí. Spolupracujeme s rostlinolékařskou správou, která má podklady o dávkách pesticidů,“ řekl Kretek a dodal, že výjimka by nebyla možná, kdyby voda měla zdravotní rizika. „Nezávislý posudek řekl, že tyto koncentrace neohrožují lidské zdraví,“ dodal Kretek.

Dlouhodobě sledované ukazatele, železo, hliník, zákaly a podíl veškerých organických látek, udržuje firma v pitné vodě na stejných nebo lepších hodnotách.