Je podle vás nutné mít na čtyři doklady čtyři různé fotografie? Hlasujte v anketě.

Čtyři doklady, čtyři různé fotografie. Pokud potřebujete vyměnit nebo pořídit pas, občanský a řidičský průkaz nebo Plzeňskou kartu, připravte se, že u každé přepážky po vás budou chtít jinou fotografii.

Na občanku a pas vás vyfotí přímo u přepážky. „Služba je součástí žádosti," uvedl vedoucí odboru správních činností magistrátu Roman Matoušek. Přesto musíte mít na občanský průkaz a na pas jiný snímek, takže se fotíte dvakrát. „Pro pas jsou nutné biometrické údaje," vysvětlil Matoušek s tím, že v žádném případě nelze použít digitální snímek pořízený fotografem.

Teoreticky by to šlo, ovšem jen na občanský průkaz. „V tom případě by ale musel fotograf zaslat snímek na úřad přes datovou schránku ministerstva vnitra. Jen tak to můžeme akceptovat. Ale pouze pro občanský průkaz, nikoliv pro pas," upřesnil Matoušek.

Na registru řidičů nic digitálně nechtějí. Pošlou vás do patra, kde mají nasmlouvaného fotografa, a ten vám předá za 129 Kč čtyři průkazové snímky. U přepážky si vezmou jeden, tři vám zbudou. „Nemusíte využít službu u nás, ale pro řidičský průkaz je nutné mít fotografii vytištěnou, jinou nebereme," potvrdila úřednice v recepci úřadu.

Na Plzeňskou kartu začaly fotit klienty i Plzeňské městské dopravní podniky. „Vyfotíme vás za 25 korun, ale fotku si neodnesete, nedáme vám ji ani v elektronické podobě," nechala se slyšet úřednice zákaznického centra.

Podle ředitele Úřadu služeb obyvatelstva magistrátu Petra Trinera jsou požadavky dány legislativou. I když všechny úřady včetně dopravních podniků vyžadují prakticky stejné parametry snímků, použít jeden prostě nejde. „Chápu, že se to lidem nemusí líbit, ale každý úsek má svá pravidla," uvedl Matoušek. Dodal, že na druhou stranu jsou lidé schopni přijít na úřad s vystřiženou hlavou ze společného snímku z rodinného alba a požadují ji na doklad umístit.