Co říkáte výsledku?
Považuji výsledek ODS v krajských volbách za obrovský úspěch. Ukázalo se, že jsme jednoznačně nejsilnější pravicová strana, dokázali jsme v krajském měřítku porazit komunisty, získal jsem nejvyšší počet preferenčních hlasů a také máme nejlepší výsledek ze všech krajů. Jsem šťastný a vnímám to i jako zhodnocení své práce jako primátora města Plzně a svého dosavadního působení ve funkci 1. náměstka primátora. V okrese Plzeň-město jsme se dokonce umístili na druhém místě, takže z toho mám obyčejnou lidskou radost.

Okamžitě se začalo mluvit o tom, že by ODS mohla být tím jazýčkem na vahách při vyjednávání…
V pondělí se sejde regionální rada ODS, sestavíme vyjednávací tým a vyjednávání začnou až příští týden.

Dovedete si představit, že by na kraji vznikla podobná koalice, jako je v Plzni?
Nemá smysl teď předjímat žádné koaliční výsledky, v každém případě se nám podaří naplnit to, že ODS nevstoupí do koalice s KSČM. Všechno ostatní bude předmětem dalšího jednání.

Ono se nabízí, že by i ANO mohlo zůstat v opozici podobně jako na plzeňské radnici…
Potvrdily se scénáře, že nově zvolené zastupitelstvo bude mnohem pestřejší než to současné. Nekvituji s potěšením například to, že se do zastupitelstva dostala i extremistická strana v koalici SPD a SPO. Vyjednávání o koalici budou složitější, ale až v pondělí zhodnotíme výsledky a začneme vyjednávat.

Jste třetí, máte osm mandátů. Který z obou kandidátů na hejtmana – Zeman a Bernard – je pro vás přijatelnější?
Potěšilo mě, že jsem dostal víc preferenčních hlasů než oba tito kandidáti na hejtmana a nechci je hodnotit jako osoby. ODS jasně prezentovala, že chce prosadit svůj program, že nabízí osobnosti, které mají zkušenosti se správou měst a obcí v kraji a takto také budeme v případném koaličním vyjednávání postupovat.

Přípitek ve volebním štábu ODSZdroj: DENÍK/Miroslava TolarováMám to chápat tak, že je pro vás přijatelnější vyjednávání s ČSSD?
ODS zaznamenala obrovský úspěch, ale nejsme vítězi voleb. Budeme čekat, kdo přijde s jakou nabídkou k vyjednávání. Ale jednoznačně budeme preferovat subjekty, které mají zkušenosti se správou měst a obcí Plzeňského kraje, mají jasný program a neřídí se pokyny z Prahy. Myslím, že je to řečeno dostatečně srozumitelně.

Získali jste osm křesel, dosud jste jich měli patnáct, resp. dvanáct (po odchodu Jiřího Pospíšila, Jiřího Uhlíka a Věry Rubákové). Sice slavíte, ale prakticky jste o velkou část křesel přišli.
Absolutně nelze srovnávat současnou situaci s tím, co bylo v roce 2012, kdy byla ODS vládní stranou. V roce 2013 prošla strana fakticky klinickou smrtí, od té doby stoupá vzhůru a já v tomto kontextu považuji výsledek za fantastický.

Může to, že ODS získala nejlepší výsledek z celé republiky, mít vliv i ve stranické hierarchii? Že byste třeba pomýšlel na post místopředsedy na celostátní úrovni…
Jsem členem Výkonné rady. Pan předseda Fiala řekl, že bude bedlivě sledovat, jak ODS v jednotlivých krajích dopadne. Plzeňský kraj byl nejlepší, 17. října by se mělo konat jednání Výkonné rady ODS, které by mělo výsledky zhodnotit, a uvidí se, co bude dál.

ODS má další kongres začátkem roku 2018, což je ještě daleko. Ale přece jen – budete o kandidatuře uvažovat?
Popřemýšlím o tom. V tuhle chvíli máme před sebou náročná jednání o budoucí koalici, budeme-li osloveni, a pak se uvidí, co bude dál.

Je velmi pravděpodobné, že ODS bude mít i své zastoupení v krajské radě. Jak to bude s vámi coby lídrem? Jste připraven rezignovat na post náměstka primátora?
Jsme opět o pár kroků dál, než jaká je realita. Ještě nezačala koaliční jednání a já nechci předjímat žádné teoretické varianty. Stále jsme v euforii z výsledku, kterého jsme dosáhli, a teprve nás nejspíše čekají koaliční výsledky. Pro nás je klíčové prosadit program a personálie zatím vůbec nejsou na pořadu dne.

Na druhou stranu jste musel do voleb jít s tím, že by se tohle teoreticky mohlo stát.
Chceme přetavit úspěch ODS v to, abychom prosadili maximum z našeho volebního programu, a personální otázky neřešíme.

Otázka je na místě. ODS je třetí, vy sám jste měl obrovský počet preferenčních hlasů, takže si lidé zřejmě přejou, abyste pracoval na hejtmanství. Jste připraven rezignovat na městě a věnovat se kraji na plný úvazek?
Silně vnímám mandát, který jsem od voličů získal, nicméně v tuhle chvíli nechci hovořit o personáliích, když ještě ani nezačala vyjednávání, ve kterých chceme docílit toho, aby ODS prosadila maximum ze svého programu.

Jaké jsou tedy priority ODS, co chcete prosadit?
Vstupovali jsme do kampaně s jasným programem a jasnými prioritami. Pro nás je důležitá oblast dopravy, chceme zlepšit finanční situaci krajských nemocnic, chceme se také hodně věnovat školství. Jedna z priorit je i problém s nedostatkem míst v domovech se zvláštním režimem.