Soutěž připravil Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje a odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Soutěžila čtyřčlenná smíšená družstva dvou zástupců ze 4. nebo 5. třídy a dvou žáků ze 6. nebo 7. třídy. Základní školy, které měly pouze první stupeň, mohly vytvořit družstvo ze zástupců 4. a 5. tříd a víceletá gymnázia ze zástupců primy a sekundy. Do soutěže se přihlásilo 15 družstev z devíti škol.

„Děti čekaly jednotlivé disciplíny, jako nahlášení dopravní nehody, požáru aj. na některou z linek tísňového volání. Musely rozpoznat varovné signály a umět poskytnout první pomoc. Stříkalo se i na terč a přenášeli se ranění. Nechyběla prověrka znalostí zásad provádění evakuace, včetně sbalení evakuačního zavazadla, prověrka znalostí z činnosti při povodních aj. Součástí soutěže byl i znalostní test,“ uvedl mluvčí krajských hasičů František Vaško.

„Je to součást výuky, která se zařazuje do různých předmětů. Tady si mohou děti vyzkoušet, jak to umí,“ řekla učitelka Ivana Fryčová ze Sportovního gymnázia.

Připraven byl i doprovodný program. Kromě prohlídky techniky profesionálních hasičů soutěžící čekala i prohlídka požární stanice a ukázka zásahu hasičů – lezců. Strážníci Městské policie předvedli výcvik služebního psa, který i ukázal, jak umí zadržet pachatele. „Nejlepší bylo, jak mu ten rotvajler utrhl ruku,“ vzpomínaly děti na situaci, kdy pes stáhl „pachateli“ ochranný rukáv.

„Je to tu hezké. Nejvíc se mi líbila hasičská auta. Taky jsme rádi, že se nemusíme dneska učit. Utekli jsme zkoušení ze zeměpisu a čtvrtletce z matiky,“ řekl Karel Kubíček ze Sportovního gymnázia v Plzni.

„Každý soutěžící obdržel drobné věcné ceny a pamětní list. Tři vítězná družstva obdržela hodnotné ceny a medaile. První dva vítězné kolektivy postoupily do krajského kola, které se uskuteční v roce 2008,“ dodal Vaško.

Výsledky soutěže

1. místo: 4. ZŠ Kralovická ulice
2. místo: 14. ZŠ Zábělská ulice
3. místo: 11.ZŠ Baarova ulice
4. místo: Sportovní gymnázium v Plzni
5. místo: Gymnázium v Opavské ulici
Vyhodnoceni byli také nejlepší jednotlivci s nejvyšším počtem dosažených bodů ve znalostním testu.
Z prvního stupně základních škol dosáhla jako jediná maximálního počtu bodů Diana Řeháčková z družstva 11. ZŠ Baarova ul. Plzeň.
Nejlepším jednotlivcem z druhého stupně byl Jan Zdebor z družstva z Gymnázia v Opavské ulici, který získal o bod méně než Diana.