Pořadatelé zde pro ně připravili vesmírný workshop, jehož součástí byla výroba důležitých pomůcek pro všechny začínající astronomy.

„Vyrábím sluneční hodiny z nepotřebného cédéčka. Je to vlastně velmi snadné a při tom konečně budu na chatě vědět, kolik je hodin," popisuje s úsměvem svoji práci desetiletý Tomáš. Stačilo jedno vysloužilé CD, špejle a papír s vytištěním číselníkem. „Pak vše jen děti slepí, postaví do správného úhlu, s kterým jim tady pomůžeme, a pak je už jen potřeba počkat na sluneční svit v pravé poledne, aby se hodiny správně nařídily," vysvětluje, jak snadné je takové hodiny vyrobit, Erik Krejčí z Techmanie, který tu celý den dětem i dospělým s výrobou pomáhal.

Koho neoslovily sluneční hodiny, mohl si složit puzzle nebeské oblohy, zahrát si interaktivní deskovou vesmírnou hru nebo si složit své znamení zvěrokruhu. Místo hvězd posloužily kovové zátky.

„Vrcholem je určitě odpalování vodních raket, které si tu zájemci z prázdných PET lahví vyrobí," vypráví Krejčí. Další snadný trik s velkým efektem zaujal hodně malých astronautů. „Nepotřebná PET lahev se naplní dvěma decilitry vody, raketě se přidělají křídla a špička a uzavře se korkovým špuntem, kterým se pomocí jehly do lahve pumpuje vzduch. Tlak způsobí, že se špunt uvolní, voda vyteče a raketa vyletí až do desetimetrové výšky," popisuje Krejčí.

Úspěšné vesmírné víkendy hodlá Techmanie brzy pro návštěvníky zopakovat.