Minipivovary čelí stejným problémům jako na jaře. Rapidní úbytek zákazníků se snaží zachránit prodejem piva z okének. Některé z nich řeší situaci prodejem piv na e-shopech.

S rozjezdem e-shopu chce začít například nově vzniklý minipivovar Proud, který začal v prostorách bývalé elektrárny Plzeňského Prazdroje v testovacím provozu fungovat na konci září, těsně před vypuknutím druhé vlny epidemie. Pivo chce začít prodávat od druhé poloviny listopadu. „Pokud tedy bude kam prodávat. Oslovovat chceme zejména pivotéky a ochutnávkové pivnice. Aktuální situace však komplikuje plány, bohužel nevíme, jak dlouho bude trvat. Proto hledáme náhradní řešení a různé prodejní kanály ve formě e-shopu a on-line pivoték,“ říká Michal Škoda, který má minipivovar na starosti.

Ilustrační foto
Bývalá konzervatoř se změní na karanténní místo, obvod o tom nemá informace

Na e-shopu chce Škoda prodávat pivo ve skleněných lahvích o objemu 330 a 750 mililitrů. Vařit bude Proud pět základních druhů piv. V nabídce nebudou chybět zástupci nejoblíbenějších pivních stylů jako je například IPA, Pale Ale nebo Stout. „Každé z pěti druhů piv bude mít speciální název s nějakým vlastním příběhem. Chceme také experimentovat a uvařit i nějaké silnější pivo belgického typu nebo nějaký lehčí kyseláč,“ uvádí Škoda. Okénkový prodej není v tomto případě možný. „Minipivovar jako takový je stále součástí areálu plzeňského pivovaru, přístup do něj je tudíž omezen. Do budoucna jej však plánujeme více otevřít veřejnosti,“ dodává.

Plzeňský pivovar Raven, jehož odbyt stojí za normálních okolností z drtivé většiny na prodeji piva v sudech, se rozhodl založit e-shop s lahvovými pivy už během první jarny vlny epidemie. O rozvoz piva se snaží nejen po Plzni, ale i v dalších městech, jako například v Brně, Hradci Královém nebo Pardubicích. „Stejně jako na jaře prodáváme pivo také z okének. Minulý týden, když bylo pěkné počasí, chodily k okénku v Bolevci desítky lidí denně. Očekávám ale, že s příchodem zimy bude chodit čím dál tím méně lidí,“ hodnotí sládek a spolumajitel plzeňského pivovaru Raven Filip Miller.

Výdejová okénka zavedl také třeba pivovar Purkmistr v Černicích, který nabízí prodej piva v pet lahvích za sníženou cenu. Minipivovar Chříč na severním Plzeňsku se spolu s otevřením okénka rozhodl také pro rozvoz piva až domů. Zlatavý mok zašle zákazníkům kamkoliv po České republice.

Ilustrační foto.
Otevírací doby hřbitovů v Plzeňském kraji