„Je to úžasná stavba. Dnes už by ji nikdo takhle neudělal. Pro mě jako stavaře má velkou cenu," řekl vlast-ník nemovitosti Václav Kule. Objekt se nacházel v dezolátním stavu, patřil dokonce k ohroženým památkám v Plzeňském kraji. Se záchranou budovy, jejíž prodejní cena nepřesahovala milion korun, už majitel začal. Zámek je obehnaný lešením. „Jedná se o první nezbytné práce, aby to nespadlo. Shnilé jsou všechny stropy i podlahy. Situace je horší, než jsem si myslel," přiznal.

Kompletní rekonstrukce bude podle jeho odhadů trvat několik let. Změnou projde 50 místností, včetně sálů v suterénu s barokní valenou klenbou. Majitel chce, aby zámek dostal svou původní tvář. „Zvenku to půjde asi snadněji. Interiéry už nedokážeme vytvořit úplně dobové, ale budeme se snažit. Už jsem nakoupil starožitný nábytek z jiných zámků, například z Hluboké nad Vltavou," nastínil.

Historie zámku v Chocenicích● jednopatrový trojkřídlý venkovský zámek
● v jádře renesanční tvrz, barokně rozšířená, do dnešní podoby upravená v klasicismu a na počátku 20. století
● interiéry mají v přízemí zachovány barokní valené klenby
● na začátku 20. století byl objekt využíván jako obecná škola, později byl opraven a sloužil jako ozdravovna pro děti
● poté se v budově opět vzdělávaly děti, v roce 1993 obec zámek prodala, ani jeden ze dvou majitelů však budovu nezrekonstruoval  

Proměna čeká také přilehlou zahradu, kde se objeví jezírko, kašna a rovněž lavičky k posezení.

Kdo bude zámek vlastně využívat? Kule plánuje, že památku zpřístupní veřejnosti na prohlídky. „K dispozici bude příležitostně i obci, třeba na vánoční setkání nebo podobné akce," doplnil.

Obec aktivitu vítá. „Je velmi dobře, že se toho nový majitel takhle chopil. Bál jsem se, že se stavba brzy zřítí. Jeho iniciativu oceňují i místní," nechal se slyšet chocenický starosta Bohuslav Heřman.