Z kovových klecí tu na lidi kouká více než dvoumetrový bizon a býk opatřený složitým mechanismem, přivezly je sem první z devíti kamionů z Francie. Stavba uměleckého kolotoče Le Manege Carré Senart Francoise Delaroziera (výtvarníka a konstruktéra obřích loutek Royal de Luxe) potrvá 13 dní, děti i dospělí se budou v Plzni moci svézt od 5. září do 2. listopadu.

Plzeň je sedmým městem, kde se manéž s mechanickými loutkami představí, dosud navštívila Paříž, Madrid, Portimao, Antverpy, Milton Keynes a Sénart.

"Manéž je zážitkem pro každého, kdo do jejího světa vstoupí," zve umělecký šéf projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015 Petr Forman, který za nápadem do Plzně kolotoč přivézt stojí.

Jízda za padesát

Otevřeno bude od 5. září kromě pondělí mezi 14. a 20. hodinou a o víkendech mezi 13. a 19. hodinou a jedna jízda bude stát 50 korun.

Zatím se na náměstí pohybují vysokozdvižné vozíky, dlažba, na níž kolotoč vyrůstá je pokryta ochrannými gumovými podložkami. "Stavbu si kompletně řídí Francouzi, kteří s kolotočem do Plzně přijeli," potvrdil technický ředitel společnosti Plzeň 2015 Martin Kejlíček.

V pondělí se na náměstí Republiky objeví ještě další atrakce, která má Plzeň jako město kultury Plzeňanům přiblížit. Konkrétní informace zatím tým Plzně 2015 nechce zveřejňovat. To, že se Plzeň stává kulturním evropským městem ale prý už nepřehlédne nikdo.