Program, který školkám zdarma nabízejí členky plzeňského Lions Clubu formou screeningu, tedy vyhledávání očních vad u dětí předškolního věku formou měření zraku.

Ve 2. mateřské škole na Slovanech sedí v na lavičce děti. U malého stolku mají dámy z Lions Clubu rozložený počítač a kameru. „My jí říkáme Adámek, když se do toho zařízení podíváte, tak zazpívá," vysvětluje jedna z nich dětem. Měření trvá pár sekund. Dítě se posadí a za chvíli se na monitoru objeví údaje o očích. Kamera je pořízená z prostředků Plzeňského kraje. Touto metodou se změří zrak až stovce dětí za den.

„Když se to včas zjistí, je možné 95 procent vad odstranit do věku sedmi let. Pak už jde o dospělé oko," vysvětluje Jana Flanderová, která sedí za počítačem. Výstupem jsou písemné hodnoty refrakce levého a pravého oka samostatně, symetrie os, šilhavost. Pokud je zjištěna odchylka od fyziologické normy, je doporučeno rodičům dítěte navštívit očního specialistu, který zajistí další vhodnou léčbu.

Program Lví očko běží už tři roky a jen loni se do něj zapojilo 1300 dětí. Letos se měření uskutečnilo již v 15 školkách a bylo zjištěno, že téměř 21 procent dětí má odchylku od fyziologické normy. Právě ve 2. mateřské škole bylo změřené tisící dítě.

I proto si členky klubu připravily šek na symbolických tisíc korun na výtvarné potřeby, který od nich převzala ředitelka mateřské školy Lenka Němečková. Ta si pochvaluje, že děti necítí zdaleka takovou obavu, jako kdyby šly na běžné vyšetření. To potvrzuje i Jana Flanderová: „Měříme dopoledne, takže děti jsou v režimu, na jaký jsou zvyklé."