Letošní jubilejní 25. ročník plzeňského Majálesu, který se poprvé koná v parku za Plazou, má od pátečního večera svého krále. Titul obhájil loňský vítěz Marek Cihla z Bolevce. „Jsem hrdý, že jsem znovu vyhrál, a děkuji všem, kteří mě podpořili," řekl nadšeně Marek Mecl po své korunovaci, jíž se zúčastnil rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček.

Mezi kandidáty na krále, kteří se představovali už během studentských dnů, se tento rok objevili také Šprťák školní a Gafa černá. „Baví mě škola a technika, ale mám rád i studentský život," svěřil se Vladimír Hána z Fakulty elektrotechnické ZČU. V rámci svého programu Šprťáka školního prosazoval třeba logaritmická pravítka a kalkulačky místo občanských průkazů nebo povinně encyklopedii do každého batohu.

Pozoruhodným kandidátem byla také lepicí páska Gafa černá. „Ona všechny spojuje, drží snad veškeré festivaly, které jsou v Čechách. Jakékoliv problémy máš, s Gafou všechny zažehnáš," vysvětlil její tiskový mluvčí Petr Kosař.

Největší úspěch měl nakonec Marek Cihla z Bolevce, který vůbec poprvé v 25leté historii plzeňského Majálesu obhájil titul. „Díky loňské výhře jsem se dostal mezi partu skvělých lidí ze Stavovské unie a viděl jejich nadšení a práci. Být mezi mladými a propagovat radost ze studentského života mě baví," dodal student historie.

Jedna z největších kulturních akcí Plzně, na níž zahraje 50 kapel, pokračuje v sobotu od 12 hodin.