„Už od začátku výzkumu jsme tušili, že lokalita něco podobného skrývá. Původně jsme se domnívali, že se zde nacházela pouze pramenná pánev. Následně se ukázalo, že jde o uměle vytvořenou vodní nádrž, která vznikla právě na místě pramenné pánve," vysvětlila vedoucí výzkumu Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek Kateřina Postránecká. Odborný tým v současnosti těží výplň nádrže, z níž chce získat cenné artefakty. Část výplně proplavují archeologové přímo na místě, další posílají kvůli získání dalších detailních informací do laboratoří.

Vodní nádrž, jejíž povrch zachytili odborníci v hloubce 2,5 až 3 metry, je součástí pravěké polykulturní oblasti. Kolem ní je doloženo pravěké sídliště. Dílo mohlo sloužit kromě zdroje vody rovněž k chovu ryb. „Pokud bychom z výplně získali například rybí kosti, potvrdil by se druhý zmíněný předpoklad," konstatovala Postránecká.

Celkové rozměry přehrady archeologové zatím neumějí odhadnout. Odkrývají pouze její malou část zasahující do stavby železničního koridoru, která souvisí s modernizací trati Rokycany Plzeň. Tým se začal touto oblastí zabývat už v roce 2013, vodní nádrž objevil přibližně před měsícem. Skupina v současnosti obsahuje deset členů, dalších pět znalců s nimi spolupracuje.

Unikátní nález by mohl vydat ještě řadu cenných informací, zvláště o přírodním prostředí a životních podmínkách dané doby. „Jsou tam důležité artefakty vytvořené člověkem, ale také ekofakty, přírodní prameny, pylová zrna či nálezy rostlinných zbytků," dodala Postránecká.