MO 1 v kostce
Zahrnuje území staré čtvrti Roudná 
a původní obce Bolevec s osadami Bílou Horou a Košutkou, doplněné později vilovou zástavbou Lochotína a propojené sídlišti Lochotín, Bolevec, Košutka a Vinice. První plzeňský obvod není největší rozlohou (předčí ho MO 3), ale žije tu nejvíce obyvatel – více než 50 tisíc.
Do minulých voleb vládla lochotínské radnici pravice. Na podzim 2010 o necelá tři procenta zvítězila ČSSD nad ODS. Obě strany měly v 27členném zastupitelstvu obvodu po osmi křeslech a uzavřely velkou koalici. Čtyři místa získala TOP 09, tři KSČM. Po dvou křeslech vybojovaly Pravá volba pro Plzeň a Plzeňská aliance. Po letošním hromadném odchodu členů ODS zůstali v zastupitelstvu za tuto stranu jen dva lidé, ostatních šest je nezařazených. 

Starostou se tu po minulých volbách stal Miroslav Brabec (ČSSD), oba jeho místostarostové byli z ODS (Jiří Uhlík a Vladimír Tichý). Místostarosty zůstali i potom, co oba vystoupili z ODS, a dnes tu jsou zapsaní jako nezařazení.

Market, školky

Starosta Brabec k úspěchům obvodu řadí zejména to, že se po mnoha letech postavil market na Vinicích nebo že se v tomto volebním období zrekonstruovaly čtyři mateřské školky a tím byla ukončena etapa rekonstrukcí všech tamních školek. Vypočítává také oživení centrálního lochotínského parku, kde se konají různé hudební produkce nebo promenádní koncerty, zvelebil se Košutecký nebo Lochotínský park. Dobrou zprávou je to, že se začalo s rekonstrukcí bazénu. Aktuálně se na Lochotíně vyměnila rezavá a protékající vana vnitřního velkého bazénu a začne rekonstrukce a rozšíření venkovního bazénu, který se léta nepoužívá. Otevřít veřejnosti by se měl příští sezonu.

Parkování, byty

Za nedostatek starosta považuje, že nebyla dokončena rekonstrukce celé tramvajové trati. Oprava kolejiště se totiž zatím nedotáhla až na konečnou. A problém má Lochotín také s parkováním. Letos v létě bylo zprovozněno nové parkoviště nad zoo, to však zdaleka nemůže vyřešit problémy celého obvodu.

Poslední čtyři roky ale nebyla jen idyla, lidé tu také sepisovali petice – zejména kvůli plánované výstavbě domů v Krašovské a Komenského ulici a proti rozšíření obchodního domu v Gerské ulici.

Pozemky v Komenského ulici patří městu, jejich prodej řešili městští zastupitelé loni v červnu a znovu v říjnu. „Developerská firma se snaží zničit jediný zelený prostor mezi ulicemi Komenského a Lidická, na němž rostou desítky stromů a který tvoří parkový přístup od tramvajové zastávky do sídliště," upozornil tehdy Vilém Ryšavý, předseda společenství vlastníků nedalekého domu. Argumentem bylo i to, že už nyní chybí na Severním Předměstí tisíce parkovacích míst. Prodej pozemků neprošel o jediný hlas.

Starostové
1990 František Vykročil
1990-94 Václav Koura
1994-98 Jaroslav Kadlec
1998-02 Petr Baumruk
2002-08 Jiří Winkelhöfer
2008-10 Jiří Uhlík
2010-14 Miroslav Brabec

Pomník a Ice park

Mezitím přišli odpůrci stavby s tím, že by se v parku mohl místo domu vybudovat pomník věnovaný Janu Amosu Komenskému. Podle navrhovatelů nejde o ´vzdoroakci´ a pomníku se nebrání ani starosta Brabec. „Lepší místo mi ale přijde Centrální park, který bych po Komenském klidně pojmenoval," řekl Deníku.

Loni na podzim rozvířila emoce informace o zrušení Ice parku, který obvod vybudoval za 24 milionů korun v roce 2006. Šlo ale pouze o studii architektů, jak tento prostor oživit. V ní navrhli, aby se nepříliš využívaná plocha s umělým povrchem zastavěla. Miroslav Brabec tehdy ujišťoval, že existence studie neznamená automaticky, že by Ice park zmizel a vyrostly místo něj bytovky.

Pochybnosti vzbuzovaly na prvním městském obvodě také zakázky kolem údržby zeleně a sekání trávy. Smlouvy mezi tamní radnicí a různými soukromými společnostmi začal šetřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS). „Prověřuje se zejména možné dělení veřejných zakázek a jejich zadávání jako zakázky malého rozsahu," potvrdil mluvčí UOHS Martin Švanda.

Kdo chce na lochotínskou radnici
• 1 – TOP 09 (lídr Michal Vozobule) – 27 kandidátů
• 2 – ČSSD (Miroslav Brabec) – 27 kandidátů
• 3 – KSČM (Václav Heřman) – 27 kandidátů
• 4 – Plzeň pro sport (Jana Kolečková) – 27 kandidátů
• 5 – Veřejné zájmy Plzně (Václav Ženíšek) – 27 kandidátů
• 6 – Občané patrioti (Václav Koura) – 27 kandidátů
• 7 – ANO 2011 (Ivana Mádlová) – 27 kandidátů
• 8 – Občané pro Lochotín (Tomáš Kotora) – 27 kandidátů
• 9 – Pravá volba pro Plzeň (Stanislav Rauch) – 27 kandidátů
• 10 – ODS (Vladislav Bartman) – 27 kandidátů
• 11 – Strana svobodných občanů (Pavel Špalek) – 27 kandidátů
• 12 – Republika (Viktor Korbel) – 13 kandidátů
• 13 – Společně za Plzeň (Pavel Denk) – 27 kandidátů
• 14 – KDU-ČSL (Pavel Boček) – 27 kandidátů
• 15 – Změna pro Plzeň (Martin Marek) – 25 kandidátů