„Vítáme to. Vlastník pozemků má stavební povolení na budování místních komunikací a inženýrských sítí. Obec do projektu nebude investovat ani korunu. Máme peníze určené na jiné věci. Jde o soukromý projekt. Při prodeji pozemků jsme s developerem vyjednali, že veškeré náklady na infrastrukturu bude hradit," sdělil starosta Líní Michal Gotthart.

Investor už zahájil výstavbu rodinných dvojdomků. „Klientům budou k dispozici v létě 2014. Již nyní je však možnost si tyto domy rezervovat a v průběhu jejich výstavby rozhodovat o řadě detailů," uvedla projektová manažerka Hana Geissederová. Na Dlouhých už stojí několik domků a bytů. Starosta zatím netuší, jestli budou inženýrské sítě a místní komunikace převedeny do vlastnictví obce.

Kvůli rostoucímu počtu obyvatel Líně vloni rozšiřovaly kapacitu mateřské školy. Z nevyužívaných prostor podkroví vznikla třída, čímž se kapacita školky rozrostla na 88 dětí. „V posledních letech jsme odmítali žádosti rodičů o umístění ratolestí do školky. Některé děti jsme museli přemístit do třídy v základní škole," připomněl starosta Líní.

Náklady na rekonstrukci činily více než 10 milionů korun a 92 procent z celkové sumy přiteklo z evropských peněz.

Obec se může pochlubit i základní školou, poštou, zdravotním střediskem a několika obchody.