„V současnosti najít práci v oboru i mimo něj je obtížné. A pro matku malých dětí to platí dvojnásob. Už dojednanou práci jsem musela odřeknout kvůli dvanáctihodinové pracovní směně," posteskla si Hynková, která vystudovala obor pečovatelství na Střední odborné škole profesora Švejcara v Plzni.

Mladá žena patří k téměř sedmi procentům lidí od 15 do 29 let, kteří jsou v Plzni bez práce. Data vyplývají ze statistiky Úřadu práce v Plzni k 31. srpnu 2014. Ve věkové skupině od 20 do 29 let je podíl nezaměstnaných dokonce o procento vyšší. Celkový počet uchazečů o práci za stejné období v Plzni byl přitom 5,9 procenta. Podle Tomáše Moravce z krajské pobočky Úřadu práce v Plzni mají největší problém se sehnáním práce právě ženy po mateřské dovolené a absolventi škol bez jakékoli praxe, tedy lidé, kteří patří do věkové skupiny 15 až 29 let.

„Problém není ve vědomostech, ale v nedostatku pracovních zkušeností. Prakticky jde o fenomén, se kterým nelze nic dělat. Ani zásah státu to nevyřeší," mínil ekonom Tomáš Vlk.

Moravec uvedl, že většina absolventů má obecné ekonomické vzdělání, největší zájem na trhu je přitom o techniky. „Nejsnáze najde práci vysokoškolák strojař. Obecně lze konstatovat, že vysokoškoláci v evidenci uchazečů o práci moc nebývají," řekl.

Úřad práce v Plzni včera zveřejnil statistiky nezaměstnanosti za září. Ve srovnáním se srpnem se podíl lidí bez práce snížil o dvě desetiny procenta na 5,4 %. V Plzni byla nezaměstnanost 5,7 %, nejméně lidí bez práce bylo v Rokycanech – 4,5 %. „Stagnaci nezaměstnanosti zajistily pokračující a plně fungující sezonní práce, pozvolné oživování ekonomiky a méně absolventů škol," vysvětlil Moravec s tím, že v říjnu by se měla nezaměstnanost v regionu snížit až o 0,2 %.

Nezaměstnaní 15-29 let

Data k 31. 8. 2014
Domažlice 5,4 %
Klatovy 5,7 %
PM 6,8 %
PJ 5,5 %
PS 6,3 %
Rokycany 5,1 %
Tachov 6,2 %
Plzeňský kraj 6,1 %

Zdroj: Úřad práce v Plzni