Pokud lidé topí tuhými palivy, musí si podle zákona nechat zkontrolovat a vyčistit komín šestkrát ročně. U plynových kotlů je to dvakrát do roka a na chatách či chalupách, které nejsou celoročně obydlené, jednou za rok. To ví jen málokdo. „Jednou za pět let?“ odpověděl dotazem na otázku, jak často musí čistit komín, chatař Josef Kolář.

„Lidi na to kašlou,“ říká například plzeňský kominík Zdeněk Rosman. „Objednávají si nás většinou, až když mají nějaký problém, například když jim komín netáhne,“ dodal cechmistr Zdeněk Řáha z Plzně. „Hodně komínů je ve velmi špatném stavu. Mám sice objednávky minimálně na tři týdny dopředu, ale to je tím, že je málo kominíků,“ sdělil Rosman. Údržba komínů stojí podle kominíků okolo 80 korun plus 200 až 500 korun za dopravu.

Podle mluvčího hasičů Františka Vaška může zanedbaný komín přijít mnohem dráž, protože snadno způsobí požár. „Je-li navíc ještě na půdách v těsné blízkosti komínového tělesa hořlavý materiál, je neštěstí hotovo. Majitelé zejména starých rodinných domků by se měli také přesvědčit nejsou-li v komíně zazděny trámy,“ uvedl Vaško.

Za první pololetí tohoto roku hořelo v důsledku zanešeného komínu v Plzeňském kraji nejméně třináckrát. K požáru komínu vyjížděli hasiči například do plzeňské ulice U Čertovy díry. V březnu se snažil majitel hořící komín v Příšově sám uhasil vodou. Kvůli tomu se komín roztrhl a popraskaly zdi. „Saze se totiž musí hasit suchým pískem,“ vysvětlil Vaško.