Autoři petice, kterou během měsíce a půl podepsalo více než 200 lidí, požadují omezení těžké dopravy po silnicích třetí třídy mezi Štěnovicemi a Losinou. Kamiony si tudy totiž zkracují cestu ze silnice I/20 na výpadovku na Klatovy a opačně. Lidé se obávají o bezpečnost, životní prostředí a vadí jim i to, že kamiony ničí silnici. „Chceme stanovení objízdné trasy po silnici II/180 a I/20,“ sdělil zástupce petičního výboru Stanislav Menoušek.

„Autorům petice sice odpovíme, ale Krajský úřad s tím nemá nic společného,“ uvedl vedoucí krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava.

Policisté a dotčené orgány státní správy žádost obyvatel už posuzovali zhruba před třemi čtyřmi roky, ale hodili ji pod stůl. Starosta Štěnovic Jan Nový před půl druhým měsícem uvedl, že zákaz průjezdu nákladní dopravy přes obec naráží na nesouhlas policistů, protože by se jednalo o omezení obecného užívání.

Stanovení objízdné trasy příliš nevonělo ani magistrátnímu odboru dopravy, který se obával, že se kamiony přesunou do Černic.

Ulevit nákladní dopravě by mohlo obnovení nepoužívané vozovky mezi Štěnovicemi a Černicemi, po níž by se kamiony dostaly až k silnici I/20.

„To je vyloučené, narazilo by to na nesouhlas dopravní policie,“ podotkl Vejprava.

Daniel Novotný z odboru dopravy Městského úřadu v Přešticích nepřímo řekl, že Štěnovičtí se svými požadavky neuspějí. „Nelze připustit, aby bylo omezováno obecné používání komunikace,“ vysvětlil Novotný.

Dopravní policie se vyjádřila nejasně. „Budeme posuzovat všechny nové nastalé vlivy a okolnosti dopravy v obci a jejího okolí. Důležité je, abychom v konkrétním případě posoudili i to, zdali existující problém nepřesuneme pouze na jiné místo, kde bude tento problém stejný nebo ještě horší,“ informoval policejní mluvčí Jan Koželuh.