V severoplzeňských Chrášťovicích propukla euforie. Tamní obyvatelé a chalupáři, lidé ze sousedních Mladotic, pod něž obec spadá, i lidé z okolí se v posledních měsících báli nového kamenolomu. Teď ale společnost, která ho chtěla otevřít, své plány zastavila.

Asi půl kilometru od vesnice plánovala lom od roku 2017 provozovat česká společnost Haines Servis, s. r. o. Narazila sice na tuhý odpor, nicméně takzvaný posudek EIA, vyhodnocující vlivy na životní prostředí, jejich plánům přál.

Bylo tedy velké překvapení, když se společnost těsně před vydáním povolení rozhodla žádost stáhnout.

Podle zástupce společnosti Roberta Terricha chce investor vyjít vstříc místním a projekt čeká přepracování.

Myšlenky na kamenolom se však společnost nevzdala.

Co bylo v plánu
rok 2017 – zahájení těžby v lomu Černá Hať
ročně vytěžit maximálně 210 tisíc tun z celkové zásoby 4 milionů tun kamene
rok 2037 – ukončení těžby
po vytěžení lom zaplavit vodou, čímž by vzniklo 10 metrů hluboké jezero 

„Oponentní posudek pro nás vycházel pozitivně, ale reakce místních byla natolik odmítavá, že jsme přistoupili k tomuto rozhodnutí. Přepracování se bude týkat hlavně intenzity dopravy a také prašnosti. To byly dva hlavní protiargumenty, které vyplynuly i z veřejného jednání," řekl Terrich.

Lom o rozloze zhruba 7,1 hektaru by se měl jmenovat Černá Hať. Původní plán vypadal takto: Těžit do roku 2037, ročně získat maximálně 210 tisíc tun kamene a z více než šesti milionů tun materiálu, který Černá Hať skrývá, celkem vytěžit přes čtyři miliony tun.

Zastupitelé Mladotic plán takřka okamžitě smetli ze stolu, obyvatelé se podepisovali pod petici, podávali připomínky… Náklaďáky projíždějící obcí, prach, obava o zdroj pitné vody i ohrožené živočichy, kteří tam žijí. To byly nejčastější námitky.

Společnost zase argumentovala novými pracovními místy tím, že u Mladotic už jeden kamenolom funguje a že před zprovozněním Černé Hatě se počítá se značnými investicemi do místní infrastruktury.

Teď bude muset několikaměsíční proces EIA začít znovu. Kdy společnost podá upravenou žádost? „Termín jsme nestanovili," dodal Terrich.

V Chrášťovicích tak zatím mohou být spokojeni – a spokojeni také jsou. „Trochu mě sice mrzí, že to není úplně uzavřená záležitost, ale doufám, že budoucí překážky budou velké, a nepodaří se to," věří chrášťovický chalupář Jaroslav Majer.

Starostu Mladotic Zdeňka Slacha jednání společnosti zaskočilo. „Málokdo čekal, že to v této fázi, kdy dokončení EIA bylo už pouhou formalitou, padne. Obec už byla připravena se soudit. Z rozpočtu jsme vyčlenili dostatečnou částku na nejlepšího advokáta, jakého bychom mohli mít. Osobně nevím o nikom místním, kdo by pro otevření lomu byl," dodal Slach.