VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé si musí v létě dávat pozor i na drůbež

Plzeň – Hygieniky zaměstnává kampylobakterióza a salmonelóza. Úplavice v kraji neřádí.

4.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Foto: Deník/Lenka Střihavková

Teplé letní počasí si vybírá svou daň. Za minulý týden evidovala Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje už 22 případů kampylobakteriózy. Onemocnění podobné salmonelóze hrozí především z drůbežího masa. Nemocí se za předchozích sedm dní nakazilo 14 lidí. Za špatně tepelně upravené maso hrozí provozovatelům restaurací, ale i zaměstnancům pokuty.

„Obě infekce provázejí průjmy, horečky a zvracení. Rozdíl je zejména v inkubační době. Zatímco salmonelóza se projeví už za 12 až 36 hodin, kampylobakterióza o sobě dá vědět v rozmezí tří až pěti dní,“ vysvětluje Jitka Skálová z odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice (KHS).
Počty nově nakažených jsou v tomto období naprosto běžné. „Žádná epidemie nehrozí. Případ úplavice nemáme hlášený ani jediný,“ reaguje Skálová na aktuální onemocnění téměř stovky lidí v Českých Budějovicích právě úplavicí. Tou se nakazili lidé, kteří jedli v jednom stravovacím zařízení bramborový salát. „Způsob nákazy je stejný jako u salmonelózy i kampylobakteriózy, může být z jídla nebo kontaktu s nemocným. Pokud onemocní někdo z rodiny, musí celá domácnost dodržovat přísné hygienické návyky,“ vysvětluje Skálová. Mytí rukou desinfekcí je v takovém případě samozřejmostí.

KHS pravidelně kontroluje potravinářská zařízení. „Největší nebezpečí nákazy salmonelózou nebo kampylobakteriózou hrozí u nedostatečně tepelně zpracovaného drůbežího masa, zvýšené riziko se dá tedy předpokládat u stánků s kebaby,“ říká vedoucí odboru hygieny výživy KHS Jana Hejdová.
Záleží i na tom, zda má prodavač u stánku například frontu a pak se nestačí další maso tak rychle propéci. „Samozřejmě by měl počkat a nenechat se zájmem zákazníků strhnout. Často nejsou ale prodavači dostatečně ani proškoleni. Podle toho pak přistupujeme i k udílení pokut,“ vysvětluje Hejdová. Pokud je zaměstnanec proškolený, může dostat blokovou pokutu on, pokud je vina na provozovateli, posuzuje se mimo jiné zejména riziko nákazy zákazníků. „Sankce se pak může vyšplhat až do výše dvou milionů korun,“ počítá Hejdová.

V letošním roce žádný případ salmonelózy či kampylobakteriózy způsobený jídlem ze stánků nebo restaurací stanice nezaznamenala. „Je ale těžké odhalit, kde přesně a kdy se pacient nakazil. Také si nebudete pamatovat, co všechno a kde jste před třemi až pěti dny jedli,“ dodává Hejdová. Jediný případ, který hygienici odhalili, se týkal listeriózy, kdy se zákazník nakazil po konzumaci špatně omytého salátu.

Autor: Michaela Kunešová

4.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dobová fotografie zaměstnanců stanice v Nepomuku, kteří vyhlížejí příjezd vlaku.

Do Nepomuku přijel první vlak před 150 lety

plakát

Kavárna v Besedě je zavřená

Pas na počkání už vám nikde nevydají

Plzeň – Za tzv. bleskový pas vydaný za šest dnů zaplatíte čtyři tisíce korun, děti do 15 let platí polovinu. Přesto je o ně velký zájem.

Ženu obviněnou z vraždy dítěte poslal soud do vazby

Plzeň - Podle Okresního soudu Plzeň-město je možné, že by se obviněná mohla pokusit o útěk.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

První Burger King se otevírá v Plzni

Plzeň - Americký řetězec Burger King otevírá dnes svou první pobočku v obchodním centru Plaza. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení