VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé si dávají méně salátů. Kvůli strachu z nákazy

Plzeňský kraj – Zeleninové saláty a oblohy teď děsí některé hosty restaurací v Plzeňském kraji. Mají totiž strach v souvislosti s průjmovým onemocněním, které se v současné době šíří Evropou.

4.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

„Cestovní kanceláře nám občas dávají do požadavků, že si jejich klienti nepřejí zeleninové přílohy,“ říká Šárka Půtová z plzeňské restaurace Na Spilce.

Podle provozního Spilky Lukáše Kfelíře už se prý stalo, že někdo zeleninu vyloženě odmítl. „Ale jsou to ojedinělé případy. Samozřejmě teď můžeme těžko odhadovat, zda se to projeví ještě více. Nepoznáte, jestli si někdo dal řízek proto, že nechtěl jídlo ze zeleniny,“ dodává Kfelíř.

Menší zájem o zeleninové saláty zaznamenali také v pizzeria–restaurantu Babylon. „Ale jen minimálně. Nejde o žádný závratný pokles,“ řekla majitelka restaurantu Marie Novotná.

Na některých místech ale žádné obavy nepozorují. Jedním z nich je například hotel Haltrava v Klenčí pod Čerchovem, přestože zde polovinu hostů tvoří Němci. Právě u našich západních sousedů nemoc propukla nejvíce.

„Objednávky máme stále stejné. Nepoklesl zájem ani o okurkové saláty. V případě míchaných salátů jsou u nás hlavními konzumenty němečtí hosté, kteří jsou na ně zvyklí jako na předkrm. Nestalo se nám ani, že by někdo z míchaných salátů například vybíral okurky,“ uvedla provozní hotelu Haltrava Nikola Kinzlerová.

„Zrovna v tomto týdnu nabízíme zeleninové saláty s okurkami a dresinkem v denním menu a objednávají si ho všichni. Buď nekoukají na televizi, nebo je jim vše jedno,“ sdělila Deníku servírka z tachovské restaurace U Tří rybiček. O svůj oblíbený pokrm se nechtějí nechat připravit návštěvníci vegetariánských restaurací. Potvrzují to zástupci plzeňských podniků Vegetka a Satyr. „Naopak, počet zákazníků se nám navyšuje. Je to tím, že nás stále více lidí objevuje. Zeleniny se nikdo nebojí. Pouze jedna slečna nám ve vtipu řekla: V tom salátu je okurka, jo? A na chvíli se zarazila. Pak ale dodala: No tak mi to stejně dejte,“ uvedla prodavačka z bistra Satyr.

Před hysterií varuje i tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil. „Dokud nebude zjištěn přesný zdroj nákazy, doporučujeme dodržovat bezpečnostní opatření. To znamená důkladné omytí nebo oloupání zeleniny či tepelná úprava,“ sdělil Deníku Spáčil.

„Samozřejmě, že mám obavy, přeci jen moc informací o nemoci není. Zeleninu jsem ale jíst nepřestal. Pokaždé si ji ale pořádně omyji. To by snad mělo stačit,“ říká Plzeňan Jan Vítek.

4.6.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Muž nezvládl řízení, s autem vletěl do lesa

Ilustrační foto

Kvůli nahlášené bombě evakuovali policisté část Prešovské

Kopic: S vedrem se musíme vypořádat

Larnaka (od zvláštního zpravodaje Deníku) – Teplota přesahující třicítku a velké dusno. Záložník Viktorie Plzeň Jan Kopic si uvědomuje, že kromě soupeře a bouřlivého prostředí na stadionu AEK Arena se musí mužstvo na Kypru vypořádat i s nepříjemným klimatem.

Minipozemek u Globusu možná čeká vyvlastnění

Plzeň - Pětašedesát metrů čtverečních je nutných pro západní okruh Plzně.  

Pohotovosti v kraji dostanou přidáno

Plzeňský kraj – Hejtmanství začíná hledat lékaře pro nadcházející tři roky.

Maminka Eva: Natáčení je hezká vzpomínka pro nás i pro dceru

Plzeňsko - Psal se pátek 17. února 2017, přibližně půl páté ráno, když Evě Spurné z Pernarce na severním Plzeňsku začaly kontrakce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení