VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé se vrhli na české potraviny

Plzeňský kraj – Stále větší zájem mají lidé o potraviny malých regionálních výrobců. Přispěl k tomu rozmach farmářských trhů i aféry s dioxiny a bakterií E.coli, obsažených v zahraničních výrobcích.

18.6.2011 3
SDÍLEJ:

Farmářské trhy ve Škroupově ulici v PlzniFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

„Vypadá to, že začíná boom v nákupu českého zboží. Je to teď trend. Lidé si potraviny od malých výrobců vybírají také proto, že jsou čerstvé a chuťově různorodé. Globalizace udělala to, že nakoupíte jídlo stejné chuti v Plzni, Berlíně nebo v Paříži. Lidé ale chtějí ochutnávat i jiné věci. Například každé řeznictví jinak koření klobásy, pekařství zase mají třeba chleby různých chutí,“ vysvětluje Ivo Šašek, manažer Místní akční skupiny Pošumaví, která spoluorganizuje soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje.

Zvýšený zájem potvrzují i sami regionální výrobci. „I v souvislostech s různými potravinovými aférami lidé začali více přemýšlet, co budou nakupovat. Určitě je poptávka vyšší. Myslím si, že jsou určité nákupní vlny, kterými si projdou všechny země Evropské unie. A skončí to tam, kde má, tedy u místních výrobců,“ sděluje Emilie Citterbertová z kozí farmy Březí.

Zákazníkům přestává vadit i to, že oproti zboží ze supermarketu si musí v těchto případech připlatit. „Není to zase až takový rozdíl. A ta kvalita je znát. Každopádně chci vždycky vědět, odkud výrobek pochází a z jakých je surovin,“ říká Plzeňanka Alena Hálková.

Zástupci malých firem si pochvalují fakt, že díky rozmáhajícím se farmářským trhům je o jejich výrobcích více slyšet. „Určitě se to podepsalo. Lidé kupují o hodně více. Klidně si i připlatí. Na trhu jsme od roku 2000 a za poslední dva roky se situace hodně změnila k lepšímu. Lidé chtějí výrobky bez konzervace, chtějí vědět, odkud pochází. My mléko sami vyrobíme a sami zpracováváme,“ konstatuje Jaroslava Martínková ze soukromé farmy Holštýn.

Prosadit se proti velkým obchodům je pro malé výrobce však stále velmi složité. „Někteří se ale oboru věnují třeba patnáct let a za tu dobu už mají vychovanou svou klientelu. Ti dobří obstojí,“ dodává Šašek.

Autor: Ladislav Vaindl

18.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Plzeňský prazdroj proškolil tisíce výčepních

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Hasiči lovili z řeky nohu, zřejmě šlo o pozůstatek po akci netradičních plavidel

Plzeň - Profesionální hasiči vyjížděli ve středu večer k ohlášenému nálezu ostatků lidské nohy.

Věřím, že Krmenčíka nahradíme, říká Vrba

Plzeň – Neinkasovat a naopak vstřelit minimálně jeden gól. S takovým cílem jdou do úvodního duelu play-off Evropské ligy fotbalisté plzeňské Viktorie.

Jan Svěrák: Musím si dávat pozor na geny

Plzeň – Režisér Jan Svěrák potvrdil v pondělí večer v multiplexu CineStar v plzeňské Olympii, že jeho nejnovější film Po strništi bos je svým způsobem rodinnou kronikou.

Do Nepomuku přijel první vlak před 150 lety

Nepomuk - Plzeňský dějepis připomíná nepomucké výročí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení