Není to poprvé, co Blanka porodila. Už loni v červnu se jí narodila mláďata, ale ošetřovatelé našli ve výběhu pouze plodové obaly – nevěděli ani, kolik lvíčat se narodilo a kdy přesně. Je pravděpodobné, že se tehdy narodila mrtvá a Blanka je sežrala.

Ani tohle nebyl Blančin první neúspěšný odchov, dříve se ale mělo za to, že je na vině příliš starý partner. Vilíkovi bylo 18,5 roku, když jej nechala zoo v roce 2012 uspat. Krátce nato přijel z Olomouce dnes téměř čtyřletý Matýsek. „Genetický materiál lvů berberských je už unavený, veškerá zvířata pocházejí z někdejšího chovu marockého krále," vysvětlil loňský neúspěšný odchov mluvčí zahrady Martin Vobruba, podle něhož ale není nic ztraceno. Samice lvů mohou mít mláďata minimálně do dvanácti let, někdy i později. A Blance je necelých devět let.

A naději neztrácí ani ředitel Trávníček. „Naši lvi se páří velmi často, věříme, že to vyjde," prohlásil. Mláďata lvů se v Plzni podařilo naposledy odchovat v první polovině 70. let minulého století, tehdy šlo o lvy africké. Stejnému druhu lvů se mláďata narodila už v zoo Iris v Doudlevcích za druhé světové války.