Nejdříve bylo otevřeno bazénové centrum, které vloni doplnil i otevřený bazén, a poté také hala pro míčové sporty. V budoucnu by se mohl stát součástí areálu také stadion AC Start. Především o současnosti společnosti KV Arena jsme hovořili s jejím jednatelem Vladimírem Kvasničkou.

Multifunkční a tréninková hala, bazénové centrum a míčová hala… Jsou to samostatná střediska, nebo jde o jeden celek zastřešený společností KV Arena?
Jsme jedna společnost, a tudíž všechny vyjmenované objekty jsou její součástí. O každý z objektů se ale starají konkrétní zaměstnanci. Celkem jich máme 37 a další najímáme podle potřeby externě. Pokud jde o technologické celky, jsou všechny objekty propojeny, respektive napojeny na technologické centrum v multifunkční hale. Pokud jde o organizační strukturu, tak ta doznala v poslední době určitých změn. Například vznikla jednotlivá ekonomická střediska, jejichž ekonomické výsledky se sledují samostatně. Je to přehlednější a efektivnější.

Postačují necelé čtyři desítky zaměstnanců k zajištění chodu tak rozsáhlých objektů, které jsou součástí společnosti KV Arena?
Kdybychom nevyužívali různé externí spolupráce, tak by nám chybělo do stavu zhruba devět lidí. Do budoucna chceme sázet především na vlastní zaměstnance, takže plánujeme navyšování jejich počtu. V první fázi by šlo přibližně o čtyři lidi. Samozřejmě to úzce navazuje na zvyšování výkonnosti celého komplexu. Posílit potřebuje provozní a technická část a také marketing. Právě v něm se zkoušely různé formy, ať už jeho zajištění vlastními silami nebo spoluprací s určitou agenturou. Najít ideální formu zajištění marketingu není jednoduché, ale pro činnost KV Areny velmi důležité. Pokud nedokážeme to, co děláme a nabízíme, takříkajíc prodat, nemůžeme být ekonomicky úspěšní.

V jaké kondici je po více než šesti letech provozu multifunkční hala?
Není asi tajemstvím, že musíme řešit řadu problémů souvisejících ať už s technickou stránkou věci nebo způsobených lidským faktorem.

Pětipatrová multifunkční hala i sousední čtyřpatrová tréninková hala, to je obrovský komplex staveb v hodnotě kolem dvou miliard korun. Udržovat takový kolos v provozu a dobrém stavu není jednoduché. A zvláště když se řada nedostatků táhla od jejího otevření. Třeba nouzové osvětlení nesplňovalo parametry, odstranění závad přišlo skoro na tři miliony korun. Požadované vlastnosti momentálně nesplňuje už kolem 30 procent požárních dveří, narušená byla izolace střech. Především na multifunkční hale zatékalo dovnitř. Stojí to peníze, protože stavba je už po záruce. Některé nedostatky ale mohly být odstraněny mnohem dříve, kdyby se za tím důsledně šlo.

V současnosti máme už dokončený soupis všech závad, které dostalo vedení města včetně odhadovaných nákladů na jejich odstranění. Střízlivě odhadujeme, že půjde o deset milionů korun. Nyní se bude rozhodovat, jak tyto náklady rozložíme v čase. Najednou by to byl velký náraz do rozpočtu města. Na jednu stranu se to zdá hodně, ale na druhou musím opět připomenout, jak velkým komplexem KV Arena je.

Co nového se v poslední době realizovalo v celém komplexu KV Areny a co dalšího ještě letos připravujete?
Novinek je řada. Například se investovalo kolem půl milionu korun do lepšího zabezpečení chemikálií, ať už jde o čpavek nebo chlor, které jsou v technologickém celku. Tady je bezpečnost na prvním místě. Totéž se dá vlastně říci o zvyšování ochranných plexiskel kolem mantinelů v multifunkční hale. Budou vyšší o 80 centimetrů, aby se minimalizovalo ohrožení diváků při hokeji. Na přání hokejového klubu zúžíme hřiště o jeden metr na 28 metrů. U bazénového centra bude před zahájením letní sezony vybudován za zhruba jeden milion korun samostatný vstup do areálu venkovního bazénu. Ukázalo se, že není ideální, aby všichni lidé, kteří chtějí jít k venkovnímu bazénu, procházeli jeho krytou částí. Zvláště pro maminky s malými dětmi v kočárku by průchod byl vlastně nemožný. Na hlavní multifunkční hale by měla také vzniknout centrální recepce a informační centrum v jednom. Za zmínku ještě určitě stojí, že v tréninkové hale nebudeme rozpouštět led, a ten bude k dispozici celoročně. Propočty ukazují, že je to efektivnější řešení, a vyjdeme tak vstříc sportovcům. Takže můžeme nabídnout bruslení i v létě.

Jak jste spokojení s návštěvností a co za akce pro veřejnost připravujete?
S návštěvností nemůžeme být spokojeni nikdy, vždy bychom si přáli, aby na akce chodilo ještě více lidí. V porovnání s předchozími roky bohužel poklesla návštěvnost na extraligovém hokeji. Na různých koncertech a dalších kulturních akcích se návštěvnost zvýšila oproti úrovni let předchozích. Z letos připravovaných akcí bych mohl zmínit například revuální divadelní představení Šmoulové, určené především dětem, které se koná 29. května. Na koncert slovenské kapely Elán se můžeme těšit 23. září. Velmi dobře se zajela míčová hala, kde už se například konal turnaj Final Four v basketbalu žen nebo Evropská liga ve volejbale.

S jakým ročním rozpočtem hospodaří společnost KV Arena a je schopna si takříkajíc sama na sebe vydělat?
Že by si na sebe dokázala vydělat, to asi možné není. S tím se snad ani nepočítalo, když se stavěla. Bez dotací z města se neobejdeme, naše možnosti jsou dost omezené. Komplex KV Areny vyrostl jako ryzí sportoviště, které se nyní přizpůsobuje i pro veřejné využití. Sport je stejně dotovaný jako kultura z veřejných rozpočtů čili zde zisku nedosáhneme. Chybí plochy pro komerční využití, a tak možnosti našeho výdělku jsou omezené. Přesto z ročního rozpočtu KV Areny ve výši 69 milionů tvoří dotace pouze 18 milionů. Zbylé peníze si musí KV Arena vydělat sama.