„Vystaveno je celkem 14 obrázků, které děti namalovaly během léta a podzimu. Autory děl je 14 chlapců s poruchou autistického spektra," upřesnila předsedkyně Občanského sdružení ProCit Irena Vítovcová. Porucha totiž postihuje především chlapce. 
„Z pěti nemocných dětí jsou totiž čtyři chlapci a pouze jedna holčička," vypočítala předsedkyně.

Výstava ProCitu má v Plzni premiéru. „V minulosti jsme nic podobného nedělali," potvrdila Vítovcová.

Vernisáž proběhla v prostorách Aqua restaurantu, zúčastnil se jí i herec Martin Stránský. „Přečetl autorskou povídku, kterou napsala maminka jednoho našeho klienta. Valerie píše blog a je velice vtipná a výstižná. Proto jsem jí požádala, aby vymyslela nějaký příběh, který by měl souvislosts naší první výstavou," prozradila předsedkyně. Na vernisáži zahrál také Miro Vito a Martin Jančík.

Výstava bude v Aqua restaurantu do konce ledna příštího roku, poté se na měsíc přesune do Totemu, v březnu bude k vidění na Západočeské univerzitě v Plzni v knihovně na Borech a v dubnu v galerii Bílé nároží. „Všechna díla jsou prodejná. Na vernisáži už se nám podařilo už dva obrázky prodat," pochlubila se Vítovcová. Minimální cena obrazu je 1000 Kč. „Primární je přispět na dobrou věc," dodala předsedkyně. Partnerem putovní benefiční výstavy je agentura Skřivánek.

Občanské sdružení ProCit se věnuje dětem s poruchou autistického spektra. Spolupracuje se 40 až 50 rodinami 
z celého Plzeňského kraje. „Rodinám poskytujeme zázemí a odbornou péči, pomáháme dětem znovu se zapojit do většinové společnosti. Pořádáme kurzy nácviků sociálních dovedností, organizujeme víkendové pobyty pro rodiny s dětmi, plavecké kurzy, pravidelná cvičení a vymýšlíme také různé výlety," konkretizovala předsedkyně.