„Neumí jednat s lidmi. U zaměstnanců úmyslně vyvolává strach, je emočně labilní a v diskusi s opozicí přechází k hrubým urážkám,“ píše se mimo jiné v petici, již podepsalo zhruba 40 z 50 plzeňských záchranářů. Mnozí z nich vidí jediné možné řešení v tom, že ředitel zbaví lékařku funkce.

„Její rozhodnutí jsou někdy nekompetentní,“ uvedl jeden ze zkušených záchranářů. Poukázal i na to, že Rozmarová prý žádala nátlakem podřízené podepsat prohlášení, které odporuje zákonu. Navrhovala v něm neproplácet přestávky.

Zástupce petičního výboru a odborový předák záchranářů Jaroslav Soutner jednal s Radou o petici v úterý. „Ředitel byl překvapen, že vůbec máme takové problémy. Slíbil ale, že je bude řešit,“ uvedl včera Soutner. Rada k vyjádření pověřil mluvčí záchranky Lenku Ptáčkovou: „Doktorka Rozmarová je momentálně na dovolené. O stížnostech s ní ředitel bude mluvit, až se vrátí,“ řekla mluvčí. Z důvodu dovolené se nepodařilo získat vyjádření lékařky ani Plzeňskému deníku.

Kauza kralovické lékařky je podle zdravotníků jen jedním z problémů. Dva záchranáři označili situaci především na borské výjezdní stanici jako krizovou. „Vzhledem k zodpovědnosti a náročnosti práce máme špatné mzdy. Čtyři nejzkušenější kolegové proto odcházejí. Služebna je nevyhovující. Je malá a je tu i v noci hluk ze sousedního kovošrotu. Vedení neřeší, že do garáží létají ptáci a doslova serou na vybavení sanitek,“ tvrdí zdravotníci. Podle Ptáčkové ale za vedením zatím nikdo s podobným upozorněním nepřišel. „Každý týden se konají porady, o kterých všichni vědí a kde mohou své připomínky sdělit. Nikdo ale o tomhle nemluvil,“ říká mluvčí.